Δες και διάβασε πώς θα κάνεις αυτοεξέταση μαστού… Πρέπει να το κάνεις

Ο Οκτώβριος όπως ξέρεις είναι ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού ο οποίος προσβάλλει ανεξαιρέτως τις γυναίκες (και μερικούς άνδρες ακόμα). Στηρίζεις την προσπάθεια και τις γυναίκες που ανεβαίνουν αυτό το Γολγοθά όπως και όλες μας όμως… Έχεις εξεταστεί; Ένα τεράστιο ποσοστό γυναικών δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία και ένα ακόμη μεγαλύτερο, δεν έχει ποτέ κάνει αυτοεξέταση. Η μαστογραφία είναι μία απαραίτητη εξέταση για κάθε γυναίκα όμως, η ψηλάφηση του ίδιου μας του στήθους, είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας και πιο απαραίτητη. Βλέπεις, ο καρκίνος του μαστού δεν λογαριάζει ηλικία και έτσι, είναι σημαντικό να εξετάζεις και να παρατηρείς το στήθος σου για αλλαγές από τα 20 ακόμα. Πως γίνεται η αυτοεξέταση; Το παρακάτω σχεδιάγραμμα θα σε βοηθήσει. Δες το και συνέχισε να διαβάζεις για τις λεπτομέρειες…

Το πρώτο βήμα είναι να κοιταχτείς στον καθρέφτη. Κοιτάξου με τα χέρια σου χαλαρά, κάτω και παρατήρησε τυχόν αλλαγές. Έπειτα σήκωσέ τα στα πλάγια και παρατήρησε ξανά. Σήκωσε τα χέρια σου ψηλά και κάνε το ίδιο.

Πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό σου άμεσα αν:

Παρατηρείς αλλαγή στο σχήμα και τον όγκο του στήθους ή και της θηλής

Παρατηρείς εξογκώματα τα οποία δεν υπήρχαν είτε στο στήθος είτε στις μασχάλες είτε στο κόκαλο του ντεκολτέ σου

Παρατηρείς εξάνθημα στη θηλή ή έκκριση υγρού

Παρατηρείς αλλοίωση της θηλής

Το επόμενο βήμα είναι να ξαπλώσεις και να ψηλαφίσεις. Ξεκίνα κάνοντας κυκλικές κινήσεις πιέζοντας ελαφρά. Κάνε το ίδιο ξεκινώντας από την άκρη του στήθους και με φορά προς τη θηλή. Επανέλαβε μία ακόμη φορά κάνοντας κινήσεις πάνω-κάτω σε όλο το στήθος. Μην παραλείψεις να ελέγξεις τις μασχάλες σου. Κάνε το ίδιο και σε όρθια στάση, στο ντους,  κυρίως αν έχεις μικρό στήθος.

Πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό σου άμεσα αν:

Παρατηρήσεις όγκους σε οποιοδήποτε μέρος της περιοχής του στήθους ή της μασχάλης, μεγάλους ή μικρούς

Νιώσεις το δέρμα σου σκληρό ή αλλοιωμένο με τον οποιοδήποτε τρόπο

Αν υπάρχουν σημεία στο στήθος σου πιο θερμά από άλλα

Είναι πολύ σημαντικό να πάρεις το χρόνο σου και την ψηλάφηση σοβαρά. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια γι’ αυτό ενημερώσου και κάνε αυτό που πρέπει για τον εαυτό σου!

Πηγή
Author:

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss