ΔΕΘ: Ο «γρίφος» της αλλαγής του εκλογικού νόμου και οι αποφάσεις του Μητσοτάκη

Προφανώς ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εκτός από τα ζητήματα της οικονομίας και των παρακολουθήσεων θα είναι και αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου

Πριν από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κανείς απολύτως δεν γνωρίζει τι έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ούτε καν οι στενοί του συνεργάτες δεν μπορούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς θα πει.
Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα πάντα με τα όσα έχει πει δημοσίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είναι ότι ο πρωθυπουργός θα απαντήσεις σε όλα και θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του: «Σε λίγες μέρες, στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα ερωτηθεί φαντάζομαι για τον εκλογικό νόμο και θα απαντήσει με πολύ σαφή και καθαρό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Η απάντησή του δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι κυβερνητικοί υπουργοί και οι βουλευτές συντηρούν το θέμα ανοικτό λέγοντας ότι «Ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι σκοπός».

Επί της ουσίας τα σενάρια είναι δύο:
-Ή θα ανακοινώσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επιστροφή στην εκδοχή του «νόμου Παυλόπουλου», χωρίς επιπλέον αλλαγές οι οποίες θα πυροδοτούσαν ενδεχομένως μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

-Ή θα ανακοινώσει ότι δε θα προβεί σε καμία αλλαγή προβάλλοντας την θεσμικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων. Ήδη από τις αρχές του χρόνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όταν το θέμα είχε ανακινηθεί.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είχε πει:
«Έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές», ενώ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε επαναλάβει ότι λειτουργεί θεσμικά και δεν μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες.
Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι πλέον στο παγκόσμιο στερέωμα έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα νέες συνθήκες όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η σφοδρή ενεργειακή κρίση, αλλά και αστάθμητοι παράγοντες (βλέπε υπόθεση παρακολουθήσεων) που δημιουργούν περιβάλλον αβεβαιότητας. Όλα τα παραπάνω θέτουν προτεραιότητα την ανάγκη σταθερότητας και διακυβέρνησης της χώρας.
Στις παραπάνω εκδοχές έχει προστεθεί …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss