Διάλεξη για τις γιγαντοαφίσες των κινηματογράφων Αθήνας

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων παρουσίας του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη στο χώρο του πολιτισμού, ο Χρήστος Φ. Μαργαρίτης, μηχανικός παραγωγής ΕΜΠ, συλλέκτης, ιστοριοδίφης, υπεύθυνος των συλλογών HELLAFFI (μέχρι το 2000), STARLETS και ΒΕΛΙΜΕΖΗ θα παρουσιάσει συλλογή από γιγαντοαφίσες κινηματογράφων της Αθήνας…

με παράλληλη προβολή από αποσπάσματα ταινιών και ντοκιμαντέρ. Τίτλος της ομιλίας του “Οι ζωγραφικές γιγαντοαφίσες των κινηματογράφων της Αθήνας 1950-1975”.

Οι χειροποίητες κινηματογραφικές αφίσες  που κάθε Δευτέρα ανέβαιναν στις προσόψεις των αθηναϊκών αιθουσών, συνέβαλαν ώστε οι κεντρικοί δρόμοι της μεταπολεμική Αθήνα, να μετατρέπονταν σε μια τεράστια υπαίθρια αίθουσα τέχνης. Δημιουργοί, των εφήμερων αυτών έργων ένα σύνολο ανθρώπων, από αυτοδίδακτους μακετίστες ως ζωγράφους της Σχολής Καλών Τεχνών. Μεταξύ τους καλλιτέχνες που έμειναν στην ιστορία όπως οι Γιώργος Βακιρτζής, Στέφανος Αλμαλιώτης, Κώστας Γρηγοριάδης, Κώστας Κουζούνης, Χαράλαμπος Σεράσης, Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Βαγγέλης Φαεινός.

«Πάγωναν τα πλάνα, μεγέθυναν τα καρέ, ζούμαραν στα πρόσωπα των ηθοποιών σκηνογραφώντας με την εκφραστικότερη αρμονία χρωμάτων ό,τι το ασπρόμαυρο φιλμ στερούσε από τους θεατές», λέει ο Χρήστος Μαργαρίτης και συνεχίζει «Τοποθετούσαν στη συνέχεια τις τεράστιες ζωγραφικές επιφάνειες –ντεκόρ– στις προσόψεις, σκηνοθετώντας έτσι στην πραγματικότητα για δεύτερη φορά τις ταινίες. Ταυτόχρονα, στόλιζαν κάθε εβδομάδα και τις γωνιακές προσόψεις κτιρίων και σπιτιών στους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, με μια σειρά από λιθογραφημένες αφίσες κλασικών διαστάσεων, που οι ίδιοι χάραζαν και, στη συνέχεια, επιμελούνταν την αναπαραγωγή τους σε έξι χρώματα, μέσα στα χρωμολιθογραφεία της εποχής».

Χώρος: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα)
Διάρκεια: 03/03/2017
Ωράριο: 19:00
Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss