Δίκη Μάτι: Οργή για την ανυπαρξία μέτρων – Συγκλονίζουν οι μάρτυρες

Μάτι: Σοκαριστική ήταν η κατάθεση του Αριστείδη Χερουβίμ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Ο μάρτυρας, που έχασε, κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, την μητέρα του, την αδελφή του και τις δυο ανιψιές του, περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές αναγνώρισης της οικογένειας του στο νεκροτομείο, την απουσία του κράτους κατά την εξέλιξη πυρκαγιάς, ενώ έκανε λόγο για «θέατρο» αναφερόμενος στη σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Έχω ζήσει όλες τις φωτιές τα καλοκαίρια. Πάντα υπήρχε πυροσβεστικό όχημα παρκαρισμένο. Εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε. Είχε βγει στη τηλεόραση ο κ. δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου και έλεγε ότι δεν χρειάζεται εκκένωση, μας ζητούσε μάλιστα να μην κυκλοφορούμε για να μην εμποδίζουμε τα πυροσβεστικά. Υπήρχαν ελικόπτερα που ποτέ δεν σηκώθηκαν. Υπήρχε χρόνος σε όλες τις υπηρεσίες να ειδοποιήσουν τον κόσμο αλλά αυτοί παρατηρούσαν τον κόσμο να καίγεται. Έλεγαν ότι η φωτιά κινείται προς το Διόνυσο. Η φωτιά έκαιγε ψηλά μέχρι εκείνη την ώρα» είπε και συμπλήρωσε: «Εύχομαι να μη ζήσει κάποιος αυτό που έζησα εγώ και ή οικογένειά μου. Δεν γνωρίζουν πως είναι να μαζεύεις μισοκαμένα παιχνίδια από τον κήπο».

Περιγράφοντας την επικοινωνία που είχε με τη μητέρα του στις 18.30 το απόγευμα, είπε προς το δικαστήριο: «Έβλεπαν φλόγες. Της είπα “σηκωθείτε και φύγετε”. Δεν έπιασα κουβέντα γιατί κάθε δευτερόλεπτο ήταν κρίσιμο. Κατάφεραν να φύγουν μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά. Εκεί συνάντησαν κάποιους άλλους ανθρώπους. Το αυτοκίνητο του ενός ζευγαριού έπιασε φωτιά και σε λίγο μαζί με την οικογένεια μου κάηκαν».
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε όσα ακολούθησαν της πυρκαγιάς, όταν επιχείρησε να βρει την οικογένεια του. «Γύρω στις 2 το πρωί, το σπίτι ήταν ανοιχτό, δε βρήκα κανέναν μέσα, το αυτοκίνητο της αδερφής μου ήταν στο σπίτι, είδα στα 50 μέτρα κάποιες σορούς σκεπασμένες με ένα λευκό σεντόνι. Απέναντι ακριβώς ήταν ένα ζευγάρι εντελώς καμένοι σε κοινή θέα, χωρίς να είναι καν καλυμμένοι. Οι αστυνομικοί μου είπαν ότι κάτω από το σεντόνι ήταν δυο γυναίκες και δυο παιδιά. Κατάλαβα ότι ήταν οι δικοί μου συγγενείς. Αλλά μου είπαν ότι ήταν νεαρές γυναίκες. Ζήτησα να κάνω αναγνώριση, εκεί υπήρχε μια δυσκολία γιατί αφενός δεν είχαν γάντια και αφετέρου είπαν ότι δεν ήθελαν να διαταράξουν το σκηνικό του εγκλήματος. Τελικά τα καταφέραμε, αναγνώρισα την αδερφή μου, τη μητέρα μου και το ένα παιδάκι, το άλλο ήταν πολύ καμένο. Οι σοροί ήταν άσπρες» είπε συγκινημένος.

Προς το τέλος της κατάθεσής του αναφέρθηκε στη δημιουργία του 112 και ξέσπασε υποστηρίζοντας ότι τα θύματα εκείνου του απογεύματος δεν είναι μόνο 104. «Το μόνο καλό ήταν η δημιουργία του 112. Σήμερα ήρθαμε εδώ να κάνουμε μια δίκη αλλά δεν ξέρουμε πόσα θύματα υπάρχουν. Τα θύματα είναι 104. Μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν μιλάει για τα θύματα που δεν ταυτοποιήθηκαν. Επί 4, 5 χρόνια η δικογραφία για το Μάτι έγινε μπαλάκι. Δεν κατηγορώ το δικαστήριο σας αλλά το νομικό πλαίσιο. Οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι μέχρι απόδειξης ενοχής αλλά υπάρχουν άνθρωποι σαν εμάς που είμαστε τα θύματα. Κάποιοι φταίνε περισσότερο και κάποιοι λιγότερο. Κάποιοι θα έπρεπε να είναι στη φυλακή, αλλά όλοι θα έπρεπε να έχουν ξηλωθεί την επόμενη μέρα. Δεν πιστεύω στη δικαίωση από την απόφαση του δικαστηρίου έχοντας υπόψη μου τη απόφαση για τη δική στη Μάνδρα» είπε ο μάρτυρας φανερά φορτισμένος και συμπλήρωσε: «Εύχομαι να μη ζήσει κάποιος αυτό που έζησα εγώ και ή οικογένειά μου. Δεν γνωρίζουν πως είναι να μαζεύεις μισοκαμένα παιχνίδια από τον κήπο. Να πρέπει να αξιολογήσεις τι από τα πράγματα των κοριτσιών θα πρέπει να πετάξεις και τι να δώσεις».

Την σημερινή ακροαματική διαδικασία έκλεισε με την κατάθεσή της μια γυναίκα που έχασε την αδελφή της και την ανιψιά της, ενώ κατάφερε να επιβιώσει η ίδια και ο ανιψιός της. «Κατά τις 10 το βράδυ μου χτύπησαν την πόρτα και ήταν από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Με ρώτησαν “είστε ζωντανή;”. Λέω “ναι” και κατέβηκα κάτω και είδα απανθρακωμένους στα αυτοκίνητα, μόνο τη στάχτη τους. Έξω από το σπίτι ούτε πουλί πετάμενο δεν υπήρχε μέχρι τις 11:30», ανέφερε η μάρτυρας και εξήγησε πως η αδελφή της και η ανιψιά της έφυγαν μετά από προτροπή αστυνομικών από γειτονικό σπίτι που διέμεναν, αλλά δεν κατάφεραν να μείνουν ζωντανές.
«Ο ανιψιός μου τις βρήκε βαριά τραυματισμένες στο δρόμο και όταν προσπάθησε να τις πάει στο νοσοκομείο, οι αστυνομικοί του έδιναν οδηγίες και τον έστελναν μέσα στη φωτιά. Η αδελφή μου ούρλιαζε καμένη από τους πόνους. Ο ανιψιός μου δεν άκουσε τους αστυνομικούς, βγήκε αντίθετα στη Μαραθώνος, τις πήγε στον «Ευαγγελισμό», όπου διασωληνώθηκαν και μας είπαν να περιμένουμε να πεθάνουν» είπε η μάρτυρας, συμπληρώνοντας ότι η ίδια σώθηκε από τύχη επειδή έκλεισε η γκαραζόπορτα του σπιτιού της. «Θα μπορούσα να έχω φύγει με το αυτοκίνητο και να καώ όπως η αδελφή μου και η ανιψιά μου!» ξέσπασε.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο, όπου αναμένεται να κατ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss