Dior Couture Spring 2021: Mία συλλογή επηρεασμένη από τις θρησκευτικές τέχνες και τα ταρώ

Η Maria Grazia Chiuri συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Matteo Garrone και το αποτέλεσμα είναι το λιγότερο επιβλητικό, «ποτισμένο» με τη μυσταγωγία των αποκρυφιστικών τεχνών.

Στην έκθεση Dior που έγινε πρόσφατα στο Παρίσι για την 70η επέτειο του Οίκου, οι επισκέπτες ξεκινούσαν την ξενάγησή τους από ένα δωμάτιο αφιερωμένο στην προέλευση του ιδρυτή του εμβληματικού Fashion House, Christian Dior. Eκεί μέσα, βρισκόταν σε ένα πλαίσιο στον τοίχο, ένα σκουριασμένο μεταλλικό αστέρι. Ο σχεδιαστής το είχε βρει ένα βράδυ, το 1946, και το θεώρησε ως ένδειξη ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει τον δικό του Οίκο Υψηλής Ραπτικής. Ο Dior, ο οποίος ήταν εξαιρετικά προληπτικός, συμβουλεύτηκε ακόμα και μέντιουμ πριν ξεκινήσει την επιχείρησή του και θεωρούσε πάντα την τύχη απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχεις κάτι στη ζωή σου.

Σήμερα, για τη νέα συλλογή Haute Couture του brand για τη σεζόν S/S 2021, η Creative Director, Maria Grazia Chiuri, δημιούργησε μία συλλογή εποχής προσπαθώντας να ξορκίσει το ομιχλώδες μέλλον της Υψηλής Ραπτικής μέσα από τις «απαντήσεις» που μπορείς να βρεις στην τύχη, στα ταρώ και στην πίστη σε κάτι ανώτερο. Ο ίδιος ο ιδρυτής του Dior προσπαθούσε να «διαβάσει το μέλλον», οι συνεχιστές της κληρονομιάς τους δεν έχουν κανένα λόγο να απορρίψουν όλα αυτά που πρέσβευε.

Η ανοιξιάτικη συλλογή Yψηλής Rαπτικής είναι εμπνευσμένη από τις θρησκευτικές τέχνες, ιδίως από τα ταρώ του 15ου αιώνα και από μία τράπουλα ειδικά σχεδιασμένη για τον Δούκα του Μιλάνου, και χρωματικά κινείται στην παλέτα των «σκονισμένων κοσμημάτων» (dusty gold) και του «παλιού χρυσού». Αν ενώσεις τα φορέματα της collection -έχουν στη σχεδιαστική τους βάση την περίοδο της «Πρώιμης Αναγέννησης»- θα δεις προς πρόκειται για μία ιστορία, για έναν πίνακα ζωγραφικής με ήρωες που είναι έτοιμους να ζωντανέψουν.

Βελούδινα φορέματα ζωγραφισμένα στο χέρι με σύμβολα του ζωδιακού κύκλου, bustiers με χρυσοποίκιλτες λεπτομέρειες που αντιπροσωπεύουν στα ταρώ την «παγκόσμια κάρτα», η οποία σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου ζωής, σχέδια του Ιταλού καλλιτέχνη, Pietro Ruffo, επεξεργάστηκαν σε διάφορα prints mini και maxi φορεμάτων, ενώ τα ουράνια μοτίβα κεντήθηκαν με λεπτή, χρυσή κλωστή σε ένα ξεθωριασμένο ροζ και μπλε, ζακάρ σακάκι.

Υπήρχε μία αίσθηση παραμυθιού σε πολλά από τα νέα Dior ρούχα, όπως σε ένα μπλε διάφανο φόρεμα κεντημένο με πούλιες που συνοδεύονταν από ένα ημιδιαφανές πέπλο και θύμιζε ηρωίδα της Disney, αλλά ταυτόχρονα ήταν διάχυτο στην collection το sexiness των ρούχων εποχής, έτσι όπως μας το «δίδαξε» το πιο δημοφιλές σίριαλ του Netflix αυτήν τη στιγμή, το «Bridgerton».

«Γνωρίζω ότι όλοι έχουν εμμονή με την απλότητα εν μέσω της πανδημίας, όλοι θέλουν να δημιουργήσουν ρούχα που να είναι πιο ‘βασικά’ και λειτουργικά. Αλλά η Υψηλή Ραπτική αφορά τη μοναδικότητα, τη χειροτεχνία και την παράδοση και αν δεν το κάνουμε αυτό ούτε στη μόδα, νομίζω ότι είναι πραγματικά λυπηρό για το μέλλον αυτών των παραδόσεων, γιατί ο κίνδυνος να τις χάσουμε είναι μεγάλος», προειδοποίησε η Chiuri μιλώντας στο WWD.

Η σχεδιάστρια θεωρεί τον Garrone ιδανικό συνεργάτη, καθώς και οι δύο μοιράζονται μια «χειροτεχνική προσέγγιση» στην τέχνη τους όπου όλα φαίνεται πως γίνονται με τον παλιό, πατροπαράδοτο τρόπο… τα ρούχα αλλά και το γύρισμα. Η ταινία μικρού μήκους που σκηνοθέτησε ο Garrone για να ολοκληρωθεί η παρουσίαση της collection, λέγεται «Le Château du Tarot», και είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που πηγαίνει σε ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης και συναντά μια σειρά συμβολικών μορφών σε ένα μυστηριώδες κάστρο. Στην gallery θα δεις αναλυτικά τα looks που ξεχωρίσαμε και θα παρασυρθείς και εσύ για λίγο σε αυτό το μυστικιστικό ταξίδι που μας προσκάλεσε ο γαλλικός Οίκος μόδας.
Δες επίσης: Οδηγός Αγοράς: 10 πλεκτές μπλούζες που θα τις φοράς και την άνοιξη

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss