Δοκιμές πυραύλων στη Βόρεια Κορέα: Τι θέλει να πετύχει ο Κιμ Γιονγκ Ουν; «Η ουρά του σκορπιού»

Στην πέμπτη πυραυλική δοκιμή μέσα σε δέκα μέρες προχώρησε η Βόρεια Κορέα. Τι επιδιώκει ο Κιμ Γιονγκ ουν, αυξάνοντας για μία ακόμη φορά την ένταση στην κορεατική χερσόνησο;

Η εκτόξευση του πυραύλου, η οποία εγγράφεται στην εντατικοποίηση των οπλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ φέτος, έγινε προς «ανατολική» κατεύθυνση, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας. Και είναι η πέμπτη πυραυλική δοκιμή σε διάστημα λίγων ημερών. Τι θέλει να πετύχει όμως ο Κιμ Γιονγκ Ουν;
Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν οτι οι πιο πρόσφατες εκτοξεύσεις δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στον δρόμο προς μια πλήρη και αποτελεσματική πυρηνική αποτροπή. «Από τη δική μου οπτική γωνία ειναι κινήσεις προβλέψιμες», λέει ο καθηγητής Kim Dong Yup, πρώην διοικητής του ναυτικού της Νότιας Κορέας.

«Μας εκπλήσσει επειδή υποτιμάμε τη βορειοκορεατική τεχνολογία και υποθέτουμε ότι υποφέρει αυτή τη στιγμή. Στην πραγματικότητα, η Βόρεια Κορέα σίγουρα προωθεί τις στρατιωτικές της ικανότητες ταχύτερα από ό,τι υποθέταμε». Μετά απο πρόσφατες δοκιμές, η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι έχει δοκιμάσει επιτυχώς κάτι που ονομάζεται «όχημα υπερηχητικής ολίσθησης» (HGV) και «όχημα επανεισόδου με ελιγμούς» (MARV).

Γιατί έχει σημασία αυτό;

Γιατί σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει τεχνολογία που μπορεί να νικήσει τα δαπανηρά και πολύπλοκα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτύξει η Αμερική και η Ιαπωνία σε αυτήν την περιοχή.
«Φαίνεται αρκετά ξεκάθαρο ότι ο στόχος τους είναι να αναπτύξουν όπλα που μπορούν να αποφύγουν και να περιπλέξουν τις πυραυλικές άμυνες που είναι πολύ ευέλικτες και πιο δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να προλάβουν, πόσο μάλλον να ανιχνεύσουν», λέει ο Duyeon Kim στο Κέντρο για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα (Centre for a New American Century)
Ο καθηγητής Kim Dong Yup συμφωνεί: «Σε τελική ανάλυση αυτό που στοχεύει ο Βορράς είναι να εξασθενίσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του εχθρού. Θέλουν να έχουν ένα σύστημα αποτροπής που μοιάζει με την ουρά του σκορπιού».
Ένας σκορπιός χρησιμοποιεί το τσίμπημα στην ουρά του για να αμυνθεί, αλλά και για να επιτεθεί και να σκοτώσει το θήραμά του. Τι απο αυτά κάνει όμως η Βόρεια Κορέα; «Ο κύριος σκοπός της Βόρειας Κορέας δεν είναι να επιτεθεί, αλλά να αμυνθεί», λέει ο καθηγητής Κιμ, προσθέτοντας ότι η χώρα προσπαθεί «να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη αποτρεπτική ικανότητα».

Αυτή είναι μια ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ της κοινότητας παρακολούθησης της Βόρειας Κορέας. Και όμως η Πιονγκγιάνγκ πάει πολύ πιο πέρα ​ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss