ΔΥΠΑ: Αλλάζει το σύστημα επιδότησης ανεργίας – Έρχονται αυξήσεις!

Στην υιοθέτηση ενός νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας και καταβολής του επιδόματος μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης αναμένεται να προχωρήσει η ΔΥΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews. Αυτό μάλιστα, πρόκειται να ξεκινήσει, σε πρώτη φάση, πιλοτικά από το 2024.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα;

Στόχος αυτής της αλλαγής είναι η ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με περισσότερες δεξιότητες και η διακοπή καταβολής ενός επιδόματος χωρίς αντίκρισμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.

Εξετάζεται και η αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δίνεται αυξημένο ποσό επιδόματος – ενδεχομένως πιο κοντά στο μισθό του ανέργου – κατά το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ το μήνα. Να σημειωθεί, δε, πως αυτό ισχύει και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Όπως εκτιμάται η νέα διαδικασία πρόκειται να δημιουργήσει έναν ασφαλή δρόμο που θα δίνει πρόσβαση σε ποιοτικά προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα μπορούν να μπορούν να αξιοποιούνται αποτελεσματικά από όσους μένουν χωρίς δουλειά, ώστε να μπορούν να επανεντάσσονται γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Τι ισχύει σήμερα για το επίδομα ανεργίας;

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Όσοι έχουν από 250 ημέρες εργασίας και πάνω το 14μηνο πριν την απόλυση (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών) λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους, στα 400 ευρώ και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό.

Να αναφέρουμε ωστόσο πως το επίδομα λαμβάνει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ.

Τι προβλέπει η πρόταση Πισσαρίδη;

Πρόταση για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας έχει κάνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη στην τελική έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, της οποίας σημαντικό μέρος υιοθετεί και η κυβέρνηση.

Η πρόταση Πισσαρίδη προβλέπει:

  • Επίδομα ανεργίας στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ.
  • Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι σήμερα και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.
  • Εάν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλαδή στο 55% του κατώτατου μισθού.

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss