Δυσκολεύομαι να πάρω βάρος. Γιατί; Ποιες είναι οι διατροφικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσω; – Shape.gr

Δυσκολεύομαι να πάρω βάρος

Aπό τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, cibus.gr

Τι σημαίνει το να είναι κανείς λιποβαρής;

Το είναι κανείς λιποβαρής σημαίνει ότι έχει δείκτη μάζας σώματος χαμηλότερη του 18.5 (BMI) ενώ αντίθετα το να είναι ο δείκτης μάζας σώματος πάνω από 25 θεωρείται υπέρβαρος και πάνω από 30 παχύσαρκος. Ωστόσο αυτά είναι κυρίως ενδεικτικά καθώς οι τιμές είναι ξεχωριστές για κάθε άτομο (φύλο, ηλικία, άσκηση κτλ). Το να είναι κανείς λιποβαρής δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν μπορεί να είναι και υγιής. Τα θέματα υγείας όμως με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι συνήθως μερικοί από αυτούς που έχουν χαμηλότερο από το κλινικά συνιστόμενο βάρος, είναι στειρότητα, αναπτυξιακά προβλήματα (κυρίως στην εφηβεία), αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οστεοπόρωση, υποσιτισμός κα. Για αυτό και είναι καλό όποια και αν είναι η περίπτωση να απευθύνεται κανείς σε κάποιον γιατρό και διαιτολόγο- διατροφολόγο.

Πώς πρέπει κάποιος να βάλει βάρος;

Όταν κάποιος θέλει να βάλει βάρος είναι σημαντικό να το κάνει σωστά. Τι σημαίνει αυτό; Το να καταναλώσεις θερμιδικά υψηλά αφεψήματα ή γλυκίσματα μπορεί να σε βοηθήσει να πάρει βάρος αλλά μπορεί επίσης να βλάψουν και την υγεία σου ταυτόχρονα. Αν επιθυμείς να πάρεις βάρος (μυϊκή μάζα και λίπος) θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποιο διατροφικό πλάνο που συμπεριλαμβάνει όλες εκείνες τις τροφές που περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου υγιεινά.

Πώς μπορεί κάποιος να βάλει βάρος;

Το πιο σημαντικό πράγμα αρχικά για την αύξηση βάρους είναι να καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίγονται. Για την αργή και σταθερή αύξηση του βάρους συνιστάται να καταναλώνονται ημερησίως περίπου 300-500 θερμίδες παραπάνω. Αν είναι σημαντικό να καταναλώνονται τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα της ημέρας, ακόμα πιο σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για να αυξήσει κανείς υγιεινά το βάρος του είναι οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη ( διάφοροι τύποι κρέατος, ψάρι, αυγά, πολλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καρύδια κτλ ) η οποία αποτελεί και το κύριο θρεπτικό στοιχείο για την δόμηση μυών. Ωστόσο πρέπει να έχει κανείς στο νου του ότι επειδή ακριβώς είναι τόσο χορταστική μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ορέξεως και της πείνας, κάνοντας έτσι δύσκολο για κάποιον να καταναλώνει με ευκολία όλα του τα γεύματα. Η ενασχόληση με τη γυμναστική και ιδανικότερα με ασκήσεις αντιστάσεων (βάρη, μηχανήματα, λάστιχα) τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να σιγουρευτεί ότι αυτές οι παραπάνω θερμίδες δεν θα αποθηκευτούν σαν λίπος αλλά θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού. Καλό θα ήταν μετά την προπόνηση να καταναλώνεται κάποιο είδους πρωτεϊνούχου snack.

Η υγιής αύξηση βάρους έρχεται μέσα από την αύξηση της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης με υγιεινές τροφές χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά σε συνδυασμό με την συστηματική άσκηση. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα έχει κάποιο συγκεκριμένο “σταθμό” στον οποίο νιώθει άνετα και αντιστέκεται σε κάποια αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση τόσο η απώλεια βάρους όσο και η πρόσληψη είναι δύο χωρίς αμφισβήτηση δύσκολα ταξίδια τα οποία απαιτούν σωστό προγραμματισμό, σύστημα, επιμονή, υπομονή και την στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος και τη βοήθεια κάποιου ειδικού διατροφολόγου.

Αδυναμία να παχύνεις: Αυτά μπορεί να είναι τα οργανικά αίτια

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss