ΕΕ: Αναστέλλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την ταξιδιωτική βίζα – Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν τη συμφωνία για την έκδοση βίζας με τη Μόσχα, καθιστώντας πιο δύσκολη την είσοδο των Ρώσων πολιτών στο μπλοκ.

Η Ουκρανία και ορισμένα κράτη μέλη είχαν ζητήσει γενική απαγόρευση, ωστόσο άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αντιτάχθηκαν στην απόφαση αυτή.Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στην ΕΕ από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Αρκετές χώρες της ανατολικής ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία αναμένεται να επιβάλουν περαιτέρω περιορισμούς. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκλούσκο είπε ότι η ΕΕ «πυροβολεί τον εαυτό της στα πόδια» και η κίνηση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε την απόφαση ως «ημίτρο». «Σε σχέση με τη Ρωσία [αυτό] είναι ακριβώς αυτό που οδήγησε στη μεγάλης κλίμακας εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου», είπε.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία κατέστησε αναγκαία την αναστολή της συμφωνίας. «Αυτό έχει γίνει κίνδυνος ασφάλειας για αυτά τα γειτονικά κράτη», είπε. «Επιπλέον, έχουμε δει πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν για αναψυχή και ψώνια σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία».

Αλλά προειδοποίησε να μην αποκοπούν οι άνθρωποι που είναι ενάντια στον πόλεμο ή η «κοινωνία των πολιτών» στη Ρωσία. Ο Μπορέλ είπε ότι οι χώρες στα σύνορα της Ρωσίας εξακολουθούν να είναι ελεύθερες να περιορίζουν την πρόσβαση σε Ρώσους πολίτες, ακόμη και σε αυτούς που έχουν βίζα.

Το μέτρο, το οποίο καθιστά πιο μακροσκελή και ακριβότερο για τους Ρώσους να λάβουν βίζα, θεωρείται ως συμβιβασμός, καθώς τα κράτη μέλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την πλήρη απαγόρευση των Ρώσων.
Οι πέντε χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία – Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία – δήλωσαν απο κοινού ότι θα μπορούσαν να θεσπίσουν προσωρινές απαγορεύσεις ή περιορισμούς «προκειμένου να αντιμετωπίσουν επικείμενα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας».
Η Εσθονία στοχεύει να σταματήσει την είσοδο περισσότερων Ρώσων στη χώρα εντός εβδομάδων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Urmas Reinsalu, σύμφωνα με το Reuters. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavsky δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τρόπους για …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss