Εκλογές Ιταλία: Νίκη της Τζόρτζια Μελόνι και του δεξιού συνασπισμού δείχνουν τα exit polls

Εκλογές Ιταλία: Με ποσοστό 40,9%, ο συνασπισμός των κομμάτων της δεξιάς κερδίζει την αναμέτρηση και αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι κάλπες στην Ιταλία έκλεισαν στις 23:00 τοπική ώρα, μεσάνυχτα στην Ελλάδα, και άμεσα στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μεταδόθηκαν τα πρώτα exit polls.
Σύμφωνα με αυτά το κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας», της Τζόρτζια Μελόνι, συγκεντρώνει ενώ η Lega του Ματέο Σαλβίνι . Το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει . Τα ποσοστά των τριών κομμάτων συνολικά ανέρχονται σε , έχοντας ξεκάθαρο προβάδισμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit polls για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία σε Κοινοβούλιο και Γερουσία.

Το προοδευτικό μέτωπο (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών) συγκεντρώνει συνολικά ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων που συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητη δύναμη συγκέντρωσε.
Δείτε LIVE τι μεταδίδει ο ιταλικός τηλεοπτικός σταθμός SKY TG24

Τι προβλέπει ο εκλογικός νόμος στην Ιταλία
Οι εκλογές στην Ιταλία διεξήχθησαν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2018. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εδρών στη Βουλή και τη Γερουσία έχει μειωθεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, οι έδρες στη Βουλή μειώθηκαν από 630 σε 400 ενώ στη Γερουσία από 315 σε 200.
Ο νόμος προβλέπει πως ένα ποσοστό περίπου 37% των βουλευτών στη Γερουσία και το Κοινοβούλιο εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα σε μονοεδρικές, ενώ οι υπόλοιποι με απλή αναλογική αρκεί το κόμμα να έχει ξεπεράσει το 3%. Ένα μικρό ποσοστό εδρών εξαρτάται και από την ψήφο των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το Politico, απαιτούνται τα 2/3 για να σχηματιστεί κυβέρνηση, δηλαδή 267 και 134 έδρες αντίστοιχα. Η αλλαγή του νόμου, άλλωστε, είναι και αυτή που οδήγησε στην αναζήτηση συμμαχιών και κοινής καθόδου στον εκλογικό στίβο. Την ώρα, λοιπόν, που η δεξιά έχει κατέβει σε συνασπισμό και δείχνει να κερδίζει τη «μάχη», η κεντροαριστερά δεν κατάφερε να βρει κοινό έδαφος.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss