Εκλογές στη Βραζιλία: Ορατό το ενδεχόμενο νίκης του Λούλα – Ένταση και πόλωση πριν τις κάλπες

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Έξι ημέρες προτού ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, η νίκη του Λούλα από τον πρώτο γύρο φαντάζει πιθανή

Καθώς απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας ώσπου να ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, η Βραζιλία εισέρχεται στην τελική ευθεία της εξαιρετικά πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας, που πρακτικά μονοπωλεί η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ζαΐχ Μπολσονάρου και στον Λούλα, με τη νίκη του τελευταίου απευθείας, στον πρώτο γύρο της 2ης Οκτωβρίου, να μοιάζει πιθανή.
Μολονότι οι υποψήφιοι είναι 11, η προσοχή είναι στην πραγματικότητα επικεντρωμένη, εδώ και πολύ καιρό, στην αναμέτρηση ανάμεσα στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (47% των προθέσεων ψήφου, κατά την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha) και στον πρόεδρο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου (33%).

«Πρέπει να μιλήσουμε στους αναποφάσιστους και σε αυτούς που δεν σχεδιάζουν να πάνε να ψηφίσουν», έκρινε ο Λούλα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης χθες, απευθυνόμενος στους χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στην σχολή σάμπας Πορτέλα, στο Ρίο. Οι δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες δείχνουν σταθερά ότι ο πρώην πρόεδρος (2003-2010), ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT), οδεύει να εξασφαλίσει τρίτη θητεία.

«Η κυβέρνηση του Λούλα ήταν πολύ καλή: τα παιδιά μου πήραν τα πτυχία τους από το πανεπιστήμιο, είχα μπορέσει να αγοράσω αυτοκίνητο. Θέλω να επιστρέψει, γιατί θέλω όλα να ξαναγίνουν όπως ήταν τότε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάντρα Τσάβες, που πήγε χθες να ακούσει την ομιλία του στη σχολή σάμπας.

Συσπείρωση
Ο άλλοτε συνδικαλιστής στη βιομηχανία του μετάλλου εγκατέλειψε την εξουσία με το ποσοστό δημοτικότητάς του στη στρατόσφαιρα (87%), προτού υποστεί την ατίμωση της φυλάκισής του για υπόθεση διαφθοράς (2018-2019), η οποία τον εμπόδισε να θέσει υποψηφιότητα στις προηγούμενες εκλογές. Η επανεκλογή του, στα 76 του χρόνια, θα αποτελούσε αξιοσημείωτη επιτυχία.
Μοιάζει να έχει δυναμική. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως υπάρχει πραγματική πιθανότητα ο Λούλα να κερδίσει από τον πρώτο γύρο» της 2ης Οκτωβρίου, σημειώνει η Φερνάντα Μανιότα, αναλύτρια του ινστιτούτου FAAP (Σαν Πάουλου).
Ο Λούλα μπορεί να ωφεληθεί από τη «χρήσιμη ψήφο» των «ψηφοφόρων λιγότερο ανταγωνιστικών υποψηφίων όπως ο Σίρου Γκόμες» αν συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητά του, εξήγησε, αναφερόμενη στον υποψήφιο της κεντροαριστεράς, που καταλαμβάνει την 3η θέση στις δημοσκοπήσεις (7%), μπροστά από την κεντρώα γερουσιάστρια Σιμόνι Τέμπετ (5%). Η «χρήσιμη ψήφος», για την οποία γίνεται πολύς λόγος στη Βραζιλία, έχει μ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss