Έκθεση Lancet : Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια υγεία

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση κορυφαίας ιατρικής έκδοσης.

Η έκθεση Lancet Countdown αναφέρει ότι η συνεχής εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα αυξάνει τον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας, μολυσματικών ασθενειών και ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του προβλήματος. Οι ηγέτες θα συναντηθούν για τη μεγάλη διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα.

Η έκθεση υπό την αιγίδα του University College του Λονδίνου περιλαμβάνει την εργασία 99 ειδικών από οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Περιγράφει πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξήσει την πίεση στις υπηρεσίες υγείας, που ήδη παλεύουν με την πανδημία της COVID-19.
Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά δύο τρίτα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, διαπιστώνει. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας «έσπασαν» σε όλο τον κόσμο το 2022, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου όπου καταγράφηκαν 40 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο, καθώς και σε μέρη της Ευρώπης, του Πακιστάν και της Κίνας.

Οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στην υγεία περιλαμβάνουν επιδείνωση προβλημάτων όπως οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, η πρόκληση θερμοπληξίας και η κακή ψυχική υγεία. Αλλά οι ειδικοί είπαν ότι υπάρχουν λύσεις. «Παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η άμεση δράση θα μπορούσε να σώσει τις ζωές εκατομμυρίων, με μια ταχεία στροφή προς την καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση», καταλήγει η έκθεση.

Ο Γκουτέρες είπε ότι ο κόσμος παρακολουθεί τις χώρες της G20, οι οποίες παράγουν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου. Πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών και να πρωτοστατήσουν, επενδύοντας περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθεσε.
«Η ανθρώπινη υγεία, τα μέσα διαβίωσης, οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών και οι εθνικές οικονομίες πλήττονται, καθώς ο εθισμός στα ορυκτά καύσιμα ξεφεύγει από τον έλεγχο», είπε. Η νέα έκθε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss