Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος Falcon Heavy από την Space X με επιτυχία

Η παρθενική εκτόξευση του νέου, ειδικά σχεδιασμένου βαρέος πυραύλου της ιδιωτικής εταιρείας Space X από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα, την Τρίτη, στέφθηκε από επιτυχία.

Στη πρώτη του πτήση, το φορτίο του γιγαντιαίου πύραυλου της Space X ήταν ελαφρύτερο από αυτό που θα μεταφέρει υπό φυσιολογικές συνθήκες, και ήταν ένα σπορ Roadster σε κόκκινο χρώμα της αυτοκινητοβιομηχανίας του Elon Musk, Tesla.

Στο εσωτερικού του Tesla roadster είχε τοποθετηθεί ο… Starman (ένα ανθρώπινο ομοίωμα-κούκλα με διαστημική στολή) ενώ από το σύστημα infotainment του ακουγόταν το τραγούδι “Space Oddity” του David Bowie. Αν όλα πάνε καλά, το ανώτερο τμήμα του πυραύλου θα θέσει σε ελλειπτική τροχιά το Roadster της Tesla γύρω από τον ήλιου, που θα φτάνει μέχρι τον πλανήτη Άρη.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για εκτόξευση-σταθμό στην ιστορία της αεροπλοΐας και της διαστημικής αφού ο πύραυλος Falcon Heavy έχει ύψος 70 μέτρων και εξοπλίζεται με 27 συνολικά μηχανές προώθησης (στην ουσία πρόκειται για τρεις πυραύλους Falcon 9 τοποθετημένους μαζί) και με δυνατότητα να παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη για ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Μετά την εκτόξευση, ο Elon Musk δήλωσε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ ότι έτρεμε από φόβο για την έκβαση της εκτόξευσης, επειδή έδινε πιθανότητες 50-50 να πάει κάτι στραβά στο πρώτο αυτό τεστ για τον βαρέος τύπου και ισχυρότερο επιχειρησιακό πύραυλο της εταιρείας του.

Ο πύραυλος Falcon Heavy της SpaceX, είναι σχεδιασμένος για να θέτει, ανάλογα την αποστολή, σε χαμηλή τροχιά φορτία ακόμα και 64 τόνων, και είναι ο ισχυρότερος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ισχυρότερος ακόμα και από τον Delta IV Heavy, ενώ επιπλέον είναι και οικονομικότερος, με τον Elon Musk να υποστηρίζει ότι το κόστος του φτάνει στο 1/3 με 1/4 του πυραύλου της United Launch Alliance (αποτελείται από τις Lockheed Martin και Boeing).

https://www.youtube.com/watch?v=bCc16uozHVE

Έτσι, την ώρα που ο Falcon Heavy έχει κόστος περίπου $90 εκατομμύρια ανά εκτόξευση, ο Delta IV Heavy της United Launch Alliance μπορεί να μεταφέρει το μισό φορτίο με τα τετραπλάσια περίπου χρήματα ($350 εκατομμύρια).

Οκτώ περίπου λεπτά μετά την επιτυχημένη εκτόξευση, δύο από τα τρία τμήματα του πυραύλου επέστρεψαν σε προκαθορισμένες θέσεις στη Γη και προσγειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με ελεγχόμενο τρόπο (σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για να μειωθεί σημαντικά το κόστος).

Επικό. Ήταν πιθανώς το πλέον συναρπαστικό θέαμα που έχω δει” σχολίασε ο Elon Musk. Δυστυχώς, το τρίο και μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου απέτυχε να φτάσει στη φορτηγίδα-πλοίο που βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Φλόριντα με αποτέλεσμα να συντριβή στον Ατλαντικό. Αυτό ήταν και το μοναδικό συμβάν που έριξε μία μικρή, ομολογουμένως, σκιά στην κατά τα άλλα επιτυχημένη δοκιμαστική αποστολή της SpaceX.

Η επιτυχημένη εκτόξευση του Falcon Heavy σηματοδοτεί ένα τεράστιο βήμα προόδου στις διαστημικές πτήσεις. Είναι ο πιο ισχυρός επιχειρησιακός πύραυλος στον κόσμο.

Αν και έχουν προγραμματιστεί μερικές ακόμη εκτοξεύσεις –για αν τεθεί σε τροχιά για παράδειγμα ο μεγάλος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της Σαουδικής Αραβίας, Arabsat 6A κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018- τώρα που η SpaceX απέδειξε ότι λειτουργεί ο βαρέος τύπου πύραυλος της (και εφόσον η αποστολή ολοκληρωθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο), όχι μόνο η NASA, αλλά και άλλοι πιθανότατα πελάτες θα ενδιαφερθούν για τον Falcon Heavy και για αποστολές στο Φεγγάρι, στον Άρη ή σε άλλους πλανήτες.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss