Eliska Junkova (Ελίσκα Γιούνκοβα)

Τσέχα οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, από τις πρωτοπόρους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η Ελίσκα Γιούνκοβα, γνωστή και ως «βασίλισσα του τιμονιού», αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 με τους κορυφαίους οδηγούς της Ευρώπης και το 1927 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε αγώνα Γκραν Πρι.

Η Ελίσκα Γιούνκοβα γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1900 στην πόλη Όλομουτς της τότε Αυστροουγγαρίας (σήμερα τμήμα της Τσεχίας). Έδειξε από τα γυμνασιακά της χρόνια το ενδιαφέρον της για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, μαζί με τον τότε φίλο της και μετέπειτα σύζυγό της Βίτσεντς Γιούνεκ. Έλαβε μαθήματα οδήγησης στην Πράγα και έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες που έλαβε άδεια οδήγησης στη νεοσυσταθείσα Τσεχοσλοβακία. Όταν ο σύζυγό της ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, η Γιούνκοβα ανέλαβε καθήκοντα μηχανικού και συνοδηγού.

Ωστόσο δεν άργησε να πάρει η ίδια το τιμόνι. Απέκτησε φήμη οδηγώντας μια Μπουγκάτι στις πιο δύσκολες διαδρομές της Ευρώπης και ανέπτυξε μια στενή προσωπική φιλία με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, τον Έτορε Μπουγκάτι.

Αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1928, αλλά η δράση της απαθανατίστηκε από τον συμπατριώτη της συνθέτη Γιάροσλαβ Γέζεκ στο κομμάτι του «Bugatti Step», ένα ραγκτάιμ κομψοτέχνημα, καθώς και από την αυτοβιογραφία της με τον τίτλο « Η Μπουγκάτι είναι η μνήμη μου».

Η Ελίσκα Γιούνκοβα πέθανε στην Πράγα στις 5 Ιανουαρίου 1994.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss