Ελληνοτουρκικά: Σαφές μήνυμα από την Αθήνα στην Άγκυρα – «Να το σκεφτείτε τρεις και τέσσερις φορές»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, έδωσε ηχηρές απαντήσεις με στοιχεία και καθαρή θέση σε όσα ψευδώς ισχυρίζεται η Τουρκία.

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοθούν κατάλληλες απαντήσεις, αλλά και να διεθνοποιηθεί για ακόμα μια φορά η ένταση που προκαλεί στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα, ήταν η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, στην Αθήνα. Τόσο με όσα συζητήθηκαν στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια.
Η Γαλλίδα υπουργός, μάλιστα, νωρίτερα είχε επισκεφθεί και την Τουρκία και ενόσω ήταν ακόμα εκεί έγιναν ξανά δηλώσεις από πλευράς Ερντογάν περί εισβολής στην Ελλάδα «ξαφνικά μια νύχτα», ενώ λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκε και το εξωφρενικό περιεχόμενο των επιστολών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ. Ο κ. Δένδιας, λοιπόν, στη διάρκεια των δηλώσεών του αποδόμησε κάθε λέξη της τουρκικής προπαγάνδας χρησιμοποιώντας αδιάψευστα στοιχεία αλλά και μιλώντας με ξεκάθαρη γλώσσα.

Το «δεν πτοούμαστε, δεν φοβόμαστε» του Έλληνα υπουργού ήταν σαφές προς την Άγκυρα. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εξήγησε πως δεν μπορεί η Τουρκία να παρουσιάζεται ως το «θύμα» του Αιγαίου τη στιγμή που έχει προχωρήσει σε 6.100 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις και 1.000 παραβιάσεις χωρικών υδάτων. Η σαφής αναφορά στην Κατεχόμενη Κύπρο και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ήταν ένα ακόμα μήνυμα, ενώ επέλεξε να μιλήσει και στη… γλώσσα που καταλαβαίνουν καλύτερα ο Ερντογάν και οι υπουργοί του. «Και θέλω να είμαι σαφής απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Και χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης για να είναι απολύτως κατανοητή», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, στέλνοντας το μήνυμα πως οι «λεονταρισμοί» των Τούρκων δεν θα επηρεάσουν την Αθήνα.
Η ετοιμότητα και η σαφής θέση της Ελλάδας, που ενεργεί πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη από την απάντηση του κ. Δένδια σε ερώτηση για την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν σε πιθανή εισβολή της Τουρκίας στην Ελλάδα. «Να το σκεφτούν τρεις ή τέσσερις φορές», προέτρεψε ο υπουργός Εξωτερικών τους Τούρκους καθώς όπς είπε «Είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας».

«Γαλλία και Ελλάδα ασπάζονται τις ίδιες αρχές και αξίες»
«Χαίρομαι τόσο που σε υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα. Η συχνότητα των επαφών υποδηλώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας. Επαναλαμβάνω τη σημασία που αποδίδουμε στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, πο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss