Ελληνοτουρκικά: Το στημένο επεισόδιο, το σενάριο της πρώτης τουφεκιάς και το πακέτο της Χάγης

Με τις τελευταίες κινήσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει πως επιχειρεί να δημιουργήσει το πολιτικό πλαίσιο έτσι ώστε να δικαιολογήσει ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της χώρας μας. Ή το αντίθετο. Να δημιουργήσει ένα στημένο επεισόδιο οδηγώντας τη χώρα μας στην 1η τουφεκιά για να έχει το άλλοθι της μη υπαιτιότητας.

Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα η ρητορική του τούρκου προέδρου έχει περάσει σε άλλο level και από επιθετική έχει μετατραπεί καθαρά σε πολεμική. Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του για την «άλωση της Τριπολιτσάς» αλλά και για τρομοκράτες που κρύβονται στο Λαύριο, καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να πολώσει το κλίμα στην Άγκυρα εναντίον της χώρας μας.
Το σοβαρό ενδεχόμενο ήττας στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ και τις ΕΕ, οι οποίες στηρίζουν δημόσια τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της κυριαρχίας στο Αιγαίο, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον τούρκο πρόεδρο που αναζητά τρόπους να γυρίσει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του. Η Τουρκία ψάχνει για άλλοθι.

Ανακατεύει συνεχώς την τράπουλα και έχει εξαντλήσει τα διπλωματικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να πείσει δήθεν τη διεθνή κοινότητα, αλλά και να φέρει την Ελλάδα σε κάποιο τραπέζι επί μηδενικής βάσεως. Μιλάμε δηλαδή για μια ελεγχόμενη κλιμάκωση κι ένα σκηνοθετημένο θερμό επεισόδιο, επίσης ελεγχόμενο.
Παρεμπόδιση πλοίου ή απόβαση;

Το στημένο επεισόδιο που ψάχνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να είναι μια ενέργεια μπλοκαρίσματος, παρεμπόδισης κάποιου πλοίου το οποίο την επόμενη φορά θα μπορούσε να μεταφέρει στρατιωτικό οπλισμό προς τα νησιά.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε διεθνή χωρικά ύδατα κατά πάσα πιθανότητα αλλά και πάλι θα ήταν μια παράνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας. Το άλλο σενάριο περί απόβασης σε βραχονησίδα, αν και είναι υπαρκτό, πρακτικά είναι ανέφικτο από πλευράς Τούρκων.
Είναι εμφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει όμως και γενικευμένο πόλεμο. Προσπαθεί να μας σύρει σε μία ένταση, προκειμένου να πέσουμε εμείς στο λάθος και να πέσουμε στην παγίδα που μας στήνει. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας ότι η χώρα τους θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα.
Η επίκληση της νομιμότητας από τους Τούρκους δεν είναι κάτι σύνηθες, το αντίθετο. «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα του έθνους μας» τονίστηκε σχετικά στην ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κατέλαβε τόσο μεγάλο χώρο στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss