Ενεργειακή κρίση: Το πρόβλημα της Ευρώπης και οι επιλογές της

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται την Παρασκευή με στόχο να αναχαιτίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου προκαλούν οικονομικό και πολιτικό χάος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις πιέσεις να εντείνονται ώστε η συνήθως «αργοκίνητη» ευρωπαϊκή κοινότητα να δράσει.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε αναταραχή. Οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές συναντήθηκαν την Τετάρτη και οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών – μελών θα κάνουν το ίδιο την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια έκτακτη Σύνοδο.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί;
1. Ποιο είναι το πρόβλημα;

Οι τιμές του ρεύματος έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη κυρίως λόγω της εργαλειοποίησης των παραδόσεων φυσικού αερίου στις σύμμαχες της Ουκρανίας ευρωπαϊκές χώρες. Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος συνδέονται στενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χονδρική τιμή του ρεύματος να εξαρτάται από τον τελευταίο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης για την επόμενη μέρα. Τον τελευταίο καιρό οι τιμές έχουν ξεφύγει έχοντας πρακτικά οκταπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρσι την ίδια εποχή.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών μειώνοντας αισθητά τα αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας. Τα προβλήματα στη συντήρηση έχουν αναγκάσει τη Γαλλία να κλείσει 32 από τους 56 πυρηνικούς της αντιδραστήρες, υποσκάπτοντας τον ιστορικό ρόλο της Γαλλίας ως εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Γιατί η κατάσταση χειροτερεύει;
Οι τιμές της ενέργειας έχουν σταθεροποιηθεί έπειτα από ένα ράλι ανόδου στο τέλος του Αυγούστου, όμως η μεγάλη ανησυχία είναι πώς η Ευρώπη θα ανταπεξέλθει στον επικείμενο χειμώνα;
Η ρωσική Gazprom ξεκαθάρισε την περασμένη Παρασκευή ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream επ’ αόριστον. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση «τρέμουν» πως οτιδήποτε άλλο από έναν ήπιο χειμώνα, θα μπορούσε να «σπρώξει» τις κυβερνήσεις να περιορίσουν την παροχή ιδιαίτερα στη βιομηχανία.

3. Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν γεμίσει το 82% του αποθηκευτικού τους χώρου, πολ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss