Ενημέρωση για το «Διαδικτυακό Παιχνίδι» «Μπλε Φάλαινα»

Φρενίτιδα έχει προκαλέσει η έκταση που έχει πάρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το φαινόμενο «Μπλε Φάλαινα» με τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να ξεχωρίσουν τα πραγματικά περιστατικά από τις φήμες.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», η δημοσιότητα που έλαβε το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι έχει ζωηρέψει την περιέργεια των εφήβων και ταυτόχρονα έχει θορυβήσει τους γονείς που απευθύνονται πολύ πιο έντονα την τελευταία εβδομάδα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να πάρουν απαντήσεις σε σχέση με περίεργες συμπεριφορές των παιδιών τους. Μόλις μέσα σε δύο 24ωρα την περασμένη εβδομάδα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δύο διαφορετικές καταγγελίες που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν, οι οποίες έκαναν λόγο για αυτοτραυματισμούς μίας 9χρονης και μίας 14χρονης, σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Το γεγονός ότι οι δύο ειδήσεις έκαναν το γύρο του διαδικτύου, παρότι καμία από τις δύο δεν επιβεβαιώθηκε (χωρίς κανείς να μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος ότι δεν ισχύουν), είναι ενδεικτικό της… υστερίας γύρω από ένα θέμα για το οποίο οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Στην Κρήτη ένας πατέρας κοινοποίησε στο Facebook: «Προσοχή! Η κόρη μου (9 ετών) ήρθε από το σχολείο και μου είπε ότι συμμαθήτριά της “γρατζουνίστηκε” παίζοντας την καινούργια μάστιγα που λέγεται “Μπλε Φάλαινα”… Σοκαρισμένος και μόνο που ήξερε η μικρή μου τι είναι η μπλε φάλαινα, την “ψάρεψα” για πληροφορίες…. Από άλλα παιδιά στο σχολείο το έμαθε…. Θα προβώ σε ενημέρωση των γονέων… Για τους μη γνώστες επίτηδες δεν γράφω τι είναι η “Μπλε Φάλαινα” για να ψάξετε και τα θύματά του! Προσοχή μιλήστε στα παιδιά σας. Παρακαλώ κοινοποιήστε».

Ένα 24ωρο νωρίτερα ο καθηγητής Διογένης Παπαδόπουλος είχε καταγγείλει σε ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης: «Συνάδελφός μου διαπίστωσε κατά τη διάρκεια μαθήματος με 14χρονη από την Τούμπα ότι το παιδί έφερε επιφανειακές χαρακιές στο σώμα. Μέχρι τότε αγνοούσε την ύπαρξη του παιχνιδιού και ενδιαφέρθηκε να μάθει περί τίνος πρόκειται. Όταν κατάλαβε ειδοποίησε τους γονείς της μικρής. Το παιδί, εξ όσων γνωρίζουμε, ανήκε σε μία διαδικτυακή ομάδα που ασχολούνταν με το παιχνίδι». Όταν ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε προχθές από τους αστυνομικούς ποια είναι η συνάδελφός του που του γνωστοποίησε το περιστατικό και ποιο το παιδί που έπεσε θύμα του παιχνιδιού δεν έδωσε καμία απάντηση.

Η «Μπλε Φάλαινα», το παιχνίδι που υποβάλλει παιδιά σε επικίνδυνες δοκιμασίες (τραυματισμούς με ξυράφι, κατανάλωση χαπιών, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια), εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου δύο χρόνια στο αντίστοιχο Facebook της Ρωσίας (το γνωστό «VK»). Εκεί δημιουργήθηκαν γκρουπ (ομάδες) που είχαν «αρχηγούς» που έδιναν τις εντολές για τις δοκιμασίες. Η τελευταία από αυτές ήταν η αυτοκτονία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα έφηβης στη Ρωσία, η οποία ανήρτησε στο προσωπικό της προφίλ μία φάλαινα και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή της. Κατόπιν, δημιουργήθηκαν και εφαρμογές που κατεβαίνουν στο κινητό με τις οποίες οι έφηβοι άρχισαν να λαμβάνουν μηνύματα από αγνώστους, που τους έβαζαν σε δοκιμασίες. Την περασμένη εβδομάδα η ρωσική Αστυνομία συνέλαβε έναν 21χρονο, ο οποίος φέρεται να δημιούργησε το παιχνίδι, ο οποίος δήλωσε ότι ήθελε να συμβάλλει στο να φύγουν από τη ζωή όσοι το επιθυμούν. Είχε προηγηθεί η σύλληψη άλλου νεαρού Ρώσου που έδινε εντολές για δοκιμασίες, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι το έκανε για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στις σελίδες του.

Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόλις ένα περιστατικό αυτοτραυματισμού ανήλικου πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Μία 15χρονη από την Κατερίνη χάραξε με ξυράφι τα πόδια της και κατανάλωσε δύο χάπια. Ο «εντολέας» της είχε προτείνει να καταναλώσει ένα ολόκληρο κουτί. Η κοπέλα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη εκτός κινδύνου.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο «ΕΤ» της Κυριακής επικοινώνησε με εξειδικευμένους ψυχολόγους, οι οποίοι ασχολούνται με το φαινόμενο: «Διανύουμε μία περίοδο αναβρασμού. Οι πηγές ενημέρωσης δεν εξακριβώνονται και ο κόσμος τείνει να πιστεύει ότι διαβάζει, παρότι μπορεί να μην είναι αληθινό. Η δημοσιότητα έχει λειτουργήσει και αρνητικά, διότι τα παιδιά λόγω του μιμητισμού και του νεαρού της ηλικίας μπαίνουν στη νοοτροπία ότι θέλουν να συμμετάσχουν. Δεν εστίασαν την προσοχή τους στο πόσο επικίνδυνο είναι αλλά στην ανακάλυψή του. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις παιδιά από διάφορες χώρες να γυρίζουν βίντεο δείχνοντας το πόσο καλά είναι στις δοκιμασίες της Μπλε Φάλαινας. Μπορεί οι αυτοτραυματισμοί να είναι αληθινοί, μπορεί και φάρσα. Το θέμα είναι ότι γίνονται viral. Από την άλλη βλέπουμε ότι πολλοί γονείς τείνουν να συνδέσουν με τη Μπλε Φάλαινα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους και δεν σχετίζονται με το παιχνίδι. Όλα τα φορτώνουν στη Μπλε Φάλαινα. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ένα παιδί πράγματι παίζει, τότε οι γονείς δεν πρέπει να επικεντρωθούν στη Μπλε Φάλαινα αλλά στο τι συμβαίνει πραγματικά στο παιδί. Η σωστή επικοινωνία με τα παιδιά είναι το φάρμακο. Χρειάζεται προσοχή διότι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο άτομα που προσπαθούν να αντλήσουν προσωπικά στοιχεία, να μειώσουν τις αναστολές των παιδιών, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και τέλος να τα εκμεταλλευτούν. Δεν πρέπει να μιλάνε με αγνώστους και πρέπει να υπάρχει προσοχή για να διαπιστωθεί τυχόν απότομη αλλαγή συμπεριφοράς».

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss