Επιδημία Έμπολα στην Ουγκάντα: Δεν χρειάζεται lockdown σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της επιδημίας του ιού Έμπολα που πλήττει τη χώρα, κρίνοντας πως οι αρχές έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την υγειονομική κρίση.

Οι αρχές της Ουγκάντας ανακοίνωσαν κρούσματα της ασθένειας που προκαλεί ο εξαιρετικά μολυσματικός ιός εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Μουμπέντε, στο κεντρικό τμήμα της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.
Μέχρι την Τετάρτη είχαν καταγραφεί 24 εργαστηριακά επαληθευμένα κρούσματα και πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι, είπε ο Μουσέβενι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Άλλοι 19 άνθρωποι, που θεωρούνταν πιθανά κρούσματα, είναι επίσης νεκροί, πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, εξηγώντας ωστόσο πως θάφτηκαν χωρίς να υποβληθούν προηγουμένως σε εξετάσεις.
Μολαταύτα, ο πρόεδρος δεσμεύτηκε πως δεν θα επιβληθεί lockdown στις περιοχές που πλήττονται, διαβεβαιώνοντας πως ο κρατικός μηχανισμός είναι σε θέση να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, που δεν μεταδίδεται μέσω αερολυμάτων όπως ο νέος κορονοϊός.

«Αποφασίσαμε να μην επιβάλουμε περιορισμό. Δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Μουσέβενι.

«Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αυτό το ξέσπασμα, όπως και στο παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος για άγχος, πανικό, περιορισμό της κίνησης ή κλείσιμο δημόσιων χώρων», συνέχισε.
Έξι μέλη των υπηρεσιών υγείας —τέσσερις γιατροί, αναισθησιολόγος, φοιτητής ιατρικής— έχουν μολυνθεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ουγκάντας.
Η ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα είναι πολύ συχνά θανατηφόρα. Υπάρχουν κάποια πειραματικά εμβόλια και φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Ο περιορισμός επιδημιών του ιού αυτού είναι ωστόσο δύσκολος, πάνω απ’ όλα σε αστικά περιβάλλοντα, ενώ δεν υπάρχουν εμβόλια, ούτε φάρμακα για το λεγόμενο στέλεχος του Σουδάν, από τα σπανιότερα, που ενοχοποιείται για την τρέχουσα επιδημία στην Ουγκάντα.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η έντονη αδυναμία, η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μετα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss