Επιδημία Έμπολα: Στους 4 οι νεκροί από τον ιό στην Ουγκάντα

Τρεις άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα στην Ουγκάντα, αυξάνοντας στα τέσσερα τον αριθμό των θυμάτων τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση των αρχών πως εκδηλώθηκε «επιδημία» στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Υγείας στην Καμπάλα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες (…) καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι», εξήγησε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Όλοι οι θάνατοι και τα κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή Μουμπέντε, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 58 επαφές ανθρώπων που μολύνθηκαν, πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας.

Ο Έμα Αϊνεμπγιούνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «επιβλήθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στην περιφέρεια Μουμπέντε, επίκεντρο της επιδημίας».
Οι υγειονομικές αρχές της αφρικανικής χώρας της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών ανακοίνωσε στην Τετάρτη τον θάνατο 24χρονου άνδρα εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα, τον πρώτο από το 2019.

Το κρούσμα αυτό οφειλόταν σε «σχετικά σπάνιο» στέλεχος του ιού, το λεγόμενο σουδανικό, που είχε να εντοπιστεί στην Ουγκάντα από το 2012, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η Ουγκάντα έχει ήδη αντιμετωπίσει επιδημίες του Έμπολα, ιού ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αφρική αφότου ταυτοποιήθηκε το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό.
Τα πιο πρόσφατα είχαν εντοπιστεί στη χώρα αυτή το 2019, όταν είχαν διαπιστωθεί τουλάχιστον 5 θάνατοι, μετά τη διασπορά του ιού από τη ΛΔ Κονγκό, που την εποχή «αγωνιζόταν εναντίον μεγάλης επιδημίας στο βορειοανατολικό του τμήμα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Στην πρώτη επιδημία, το 2000, είχαν χάσει τη ζωή τους 200 άνθρωποι.
Η υπουργός Υγείας Τζέιν Ρουθ Ατσένγκ δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές άρχισαν να εμβολιάζουν «εργαζόμενους της πρώτης γραμμής» (υγειονομικούς, προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας, μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης και των τελωνείων) στις περιοχές που γειτονεύουν με τη ΛΔ Κονγκό.

«Διανείμαμε 12.000 δόσεις εμβολίου και αναμένουμε επιπλέον 10 …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss