Επίσκεψη Νίκου Δένδια στα Τίρανα – Κρίσιμη συνάντηση με τον Έντι Ράμα

Mε βασικό σκόπελο τη συμφωνία για το συνυποσχετικό για να πάνε οι δύο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται σήμερα στα Τίρανα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Η συνάντηση αυτή έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργούυ στην αλβανική πρωτεύουσα, όπου τότε η συνάντηση με τον Έντι Ράμα είχε γίνει σε καλό κλίμα. Όμως, ο εναγκαλισμός της Αλβανίας με την Τουρκία δεν κρύβεται…
Απόδειξη, ότι σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar». Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο Υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέση, εκπρόσωποι της ομώνυμης τουρκικής εταιρείας, καθώς και ο Τούρκος πρέσβης στα Τίρανα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα εν λόγω drones αποτελούν την ύψιστη τεχνολογία για στρατιωτικές, αστυνομικές και πολιτικές αποστολές. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή επετεύχθη χάρη στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας και συνέχισε ως εξής: «Είμαι περήφανος που ευθυγραμμίζομαι με τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ, και ταυτόχρονα με μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ ημών και της Τουρκίας. Η φυσική σχέση που χτίστηκε με τα χρόνια είναι σήμερα στο καλύτερο σημείο της. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν φέρνουμε εδώ στην Αλβανία μόνο την καλύτερη τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα, αλλά και ένα νέο πεδίο γνώσης. Είναι πολύ καλό που η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αγορά των drones, αλλά και τη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας και της εταιρείας Bayraktar που θα μεριμνά για την εκπαίδευση. Περισσότερα από 30 άτομα, που θα επιλεγούν πολύ προσεκτικά με τη βοήθεια της εταιρείας Bayraktar, θα εκπαιδευθούν και θα προετοιμαστούν για να αναλάβουμε τη λειτουργία του κέντρου ελέγχου στην αεροπορική βάση της Kuçova».
Με την επιστροφή του στη Αθήνα σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός την επομένη θα επισκεφτεί τη Χειμάρρα. Θα επισκεφθεί το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ, το ελληνικό σχολείο, την εκκλησία και θα μιλήσει με τους πολίτες στα γραφεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην πλατεία στο κέντρο της Χειμάρρας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η ελληνική κοινότητα θα καλοσωρίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποιος σε ένα μέρος της περιοδείας του, στη Δερβιτσάνη, θα συνοδεύεται από τον Εντι Ράμα.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss