Έρχεται το 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Kινηματογράφου, στούς κινηματογράφους Ααβόρα και ‘Ελλη

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, τριαντάρισε, ωρίμασε αλλά διατηρεί άσβεστη τη δίψα του για τις καλές ευρωπαϊκές ταινίες.

Πανέτοιμο να γοητεύσει και φέτος τους λάτρεις του καλού ευρωπαϊκού και ελληνικού κινηματογράφου, σηκώνει αυλαία στις 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι προβολές θα διεξαχθούν 19-25/10 στον κινηματογράφο «Ααβόρα» και 26/10 -1/11 στον κινηματογράφο «Έλλη».
Φετινοί προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Αλεξάντερ Πέιν και ο Πολωνός σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κριστόφ Ζανούσι.

Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (7.30 μ.μ.), με την προβολή του βωβού αριστουργήματος του D.W. Griffith «Μισαλλοδοξία» με ζωντανή μουσική συνοδεία από τους Νίκο Πλάτανο, Τηλέμαχο Μούσα και Νίκο Γιούσεφ.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, τα φετινά βραβεία θα απονείμουν οι επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), ενώ το βραβείο κοινού, όπως κάθε χρόνο, επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα».

Οι προβολές του διαγωνιστικού θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Έλλη από τις 26 έως τις 31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννιά επιλεγμένες ταινίες από την φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή, οι οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ωστόσο δεν έχουν ακόμα παιχτεί στη χώρα μας: «Without name» του Lorcan Finnegan (Ιρλανδία), «Corporate» του Nicolas Silhol (Γαλλία), «Arrhythmia» του Boris Khlebnikov (Ρωσία, Φινλανδία, Γερμανία), «Μarita» του Cristi Iftime (Ρουμανία), «L’Intrusa» του Leonardo di Costanzo (Ιταλία, Eλβετία, Γαλλία), «Una Famiglia» του Sebastiano Riso (Ιταλία), «Re-Inventing Marvin» της Anne Fontaine (Γαλλία), «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής» Παννίκου Χρυσάνθου (Κύπρος).
Η έναρξη του Διαγωνιστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στην Έλλη (8.15 μ.μ.) με την προβολή, σε πανελλαδική πρεμιέρα, της ταινίας «Lines» του Βασίλη Μαζωμένου. Η ταινία άντλησε το θέμα της από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΟΥΚΙΝΟ ΒΙΣΚΟΝΤΙ

Μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού που περιλαμβάνει από τις πρώτες και λιγότερο γνωστές του ταινίες μέχρι τα διεθνούς αναγνώρισης αριστουργήματά του. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από ειδική έκδοση για τον Βισκόντι. Θα προβληθούν οι ταινίες: Death in Venice («Θάνατος στη Βενετία»), Conversation Piece («Η γοητεία της αμαρτίας»), Bellissima, Ossessione («Διαβολικοί εραστές»), La terra trema («Η γη τρέμει»), Senso («Έτσι τέλειωσε μια μεγάλη αγάπη/Σένσο»), Rocco e sui fratteli («Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του»), Gatopardo(«Γατόπαρδος»), Notti Bianchi («Λευκές νύχτες»), l’ innocente («Ο αθώος»).

Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΟΥ

Το Πανόραμα και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, μας προτείνουν ταινίες που σφράγισαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου στην σύγχρονη ιστορία του. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές ταινίες:
1982 – Η κατάσταση των πραγμάτων, Β.Βέντερς
1986 – Down by Law, Τζ.Τζάρμους
1994 – Τέλος εποχής, Α.Κόκκινος
1997 – Αθώο σώμα, Ν. Κορνήλιος
1997 – No sympathy for the devil, Δ. Αθανίτης
1997 – No budget story, Ρ.Χαραλαμπίδης
1998 – Following, Κρ.Νόλαν
1999 – Juha, Α.Καουρισμάκι
2001 – Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω, Γ.Φάγκρας
2007 – Control, Α.Κόρμπιν
2010 – Μαχαιροβγάλτης, Γ.Οικονομίδης
2012 – Tabu, Μ.Γκομέζ
2015 – Μικρή άρκτος, Ε.Χρονοπούλου
2016 – Ρισάλτο, Β.Βαφέας

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί και η μικρού μήκους μαυρόασπρη ταινία του κύπριου Μιχάλη Χαπέσιη «Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή», που διακρίθηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Δράμας.

Επίσης στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Γοητεία του Μαυρόασπρου» εντάσσεται η εικαστική έκθεση “Black Beauty” στη γκαλερί “ΣτοART” στην Στοά Κοραή. Nέοι εικαστικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τον μαυρόασπρο κινηματογράφο. Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης. Διάρκεια έκθεσης: 10 Οκτωβρίου -9 Νοεμβρίου.

The Young Karl Marx

Επίσης το καθιερωμένο πρόγραμμα «Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή» θα παρουσιάσει και φέτος πολυαναμενόμενες avant premieres απ’ όλο τον κόσμο: «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» του Raoul Peck (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο), «Discreet» του Travis Mathews (HΠΑ), «Mπαϊ Mπαϊ Germany» του Sam Garbarski (Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο) και «Posoki» του Stephan Komandarev (Βουλγαρία, Γερμανία, ΠΓΔΜ).

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του σημαντικού έλληνα δημιουργού Ν.Κούνδουρου  που τον Φλεβάρη έφυγε από κοντά μας, θα προβάλλει ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη για την κινηματογραφική πορεία του, με αποσπάσματα και από τις 12 ταινίες του αλλά και με στιγμιότυπα από τα γυρίσματα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδω

ΑΑΒΟΡΑ
Ιπποκράτους 180
(πλησ. σταθμός ΜΕΤΡΟ: Αμπελόκηποι)
Τηλ: 210-6423271, 210-6462253

ΕΛΛΗ
Ακαδημίας 64
(σταθμός ΜΕΤΡΟ: Πανεπιστήμιο)
Τηλ.: 210-363 2789

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
(σταθμός ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής)
Τηλ.: 210 7282000, 210 7282333

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 5€ (εξαιρείται η έναρξη)| Κάρτα διαρκείας 5 προβολών: 15€

Όπως κάθε χρόνο, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους και ΑΜΕΑ να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματος. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας ή αναπηρίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss