Έρευνα: Οι γάτες «ξέρουν» πότε τους μιλάει ο ιδιοκτήτης τους

Οι γάτες καταλαβαίνουν πότε οι ιδιοκτήτες τους μιλάνε απευθείας μαζί τους, αποκαλύπτει νέα μελέτη που αποκαθιστά 

Οι ιδιοκτήτες γάτας δοκιμάζουν κάθε είδους κόλπα στην προσπάθεια να επικοινωνήσουν με το κατοικίδιό τους. Αλλά αν δεν έχει αποτέλεσμα η δυνατή φωνή, το…νιαούρισμα ή το να περπατήσει κανείς στα τέσσερα,τότε μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι απλώς σας αγνοούν.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γάτες αναγνωρίζουν πραγματικά τη φωνή του ιδιοκτήτη τους εάν τους μιλάνε απευθείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Paris Nanterre ανέλυσαν πώς αντιδρούσαν 16 γάτες σε προηχογραφημένες φωνές τόσο από τον ιδιοκτήτη τους όσο και από έναν ξένο όταν έλεγαν φράσεις που απευθύνονταν σε γάτες ή ανθρώπους.

Αξιολόγησαν τη συμπεριφορά των γατών που αντιδρούσαν στον ήχο, ελέγχοντας συγκεκριμένα για πράγματα όπως το κατέβασμα των αυτιών, η διαστολή της κόρης και η κίνηση της ουράς τους. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι 10 από τις 16 γάτες παρουσίασαν μειωμένα αντανακλαστικά όταν άκουγαν τη φωνή ενός ξένου να τις φωνάζει με το όνομά τους.
Ωστόσο, όταν άκουγαν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους, η ένταση της συμπεριφοράς τους αυξανόταν σημαντικά ξανά. Οι γάτες άρχισαν να στρέφουν τα αυτιά τους προς τα ηχεία, να κινούνται περισσότερο μέσα στο δωμάτιο ενώ άρχισε να διαστέλλεται η κόρη τους όταν άκουγαν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι η ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά δείχνει ότι οι γάτες μπορούν να διακρίνουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους από τη φωνή ενός ξένου. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε μια ξεχωριστή φάση της μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι γάτες αντιδρούν περισσότερο στους ιδιοκτήτες που τους μιλούν με τόνο που απευθύνεται στις γάτες, σε σύγκριση με έναν τόνο που απευθύνεται στους ανθρώπους.

Γράφοντας στο περιοδικό Animal Cognition, οι συγγραφείς είπαν ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν την απόδειξη ότι οι γάτες μπορεί να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με τον ιδιοκτήτη τους. «Οι γάτες που εδώ και πολύ καιρό θεωρούνταν ανεξάρτητα και αχάριστα πλάσματα είναι στην πραγματικότητα πολύ ικανές να δημιουργούν και να καλλιεργούν δεσμούς προσκόλλ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss