Euro 2004: Το γκολ που όλοι ξεχνούν – Έτσι άνοιξε ο δρόμος για το ΕΠΟΣ της Ελλάδας (videos+photos)

Συμπλήρωθηκαν 17 χρόνια από την πιο γλυκιά ήττα της Ελλάδας που έφερε και την ιστορική πρόκριση στα νοκ άουτ του Euro 2004, χάρη στο τεράστιο γκολ του Ζήση Βρύζα, πριν γραφτεί το απόλυτο ΕΠΟΣ.

Η Ελλάδα έγραψε ιστορία στα γήπεδα της Πορτογαλίας όταν και κατέκτησε το Euro 2004, «τρελαίνοντας» τον πλανήτη.

Στο ΕΠΟΣ που συντελέστηκε και αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό επίπεδο υπήρξαν συγκλονιστικές υπερβάσεις που μας έβγαλαν στους δρόμους. Πιο καθοριστική στιγμή, ωστόσο, παραμένει ένα γκολ που οι περισσότεροι ξεχνούν.

Σαν σήμερα 20/6 πριν 17 χρόνια, το τέρμα του Ζήση Βρύζα κόντρα στην Ρωσία που υπέγραψε την πιο γλυκιά ήττα (2-1) ever της Εθνικής, που άνοιξε και το δρόμο για όσα ζήσαμε μετέπειτα.

Με τους Ρώσους να είναι ήδη αποκλεισμένοι στο “Αλγκάρβε”, η Ελλάδα βρέθηκε από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο. Πριν καν συμπληρωθεί το 20λεπτο ο πίνακας έγραψε 2-0 με γκολ Κιριτσένκο στο 2΄ και κεφαλιά του Μπουλίκιν στο 17΄.

Στο 44′, όμως, ο Βρύζας από γύρισμα του Άγγελου Χαριστέα και κεφαλιά-πάσα του Δημήτρη Παπαδόπουλου, σκόραρε το πιο σημαντικό τέρμα -μέχρι το επόμενο – για την γαλανόλευκη.

Χάρη στο γκολ αυτό και τη νίκη της Πορτογαλίας επί της Ισπανίας, η Ελλάδα είχε πετύχει κάτι ιστορικό. Προκρίθηκε για πρώτη φορά – με διαφορά τερμάτων από τον όμιλο- σε νοκ άουτ μεγάλης διοργάνωσης και την συνέχεια την ξέρετε όλοι… Γαλλία, Τσεχία και Πορτογάλια τα είδαν… όλα μπλε και η Εθνική στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΕΠΟ: «Η πιο γλυκιά ήττα»

Αναφορά το παιχνίδι αυτό έκανε και η ΕΠΟ στο επίσημο site της:

»Δεκαεφτά χρόνια πέρασαν από τον τελευταίο αγώνα της Εθνικής στη φάση των ομίλων του EURO 2004, ο οποίος διεξήχθη στις 20/06 στο γήπεδο “Αλγκάρβε” του Φάρο Λουλέ, στον πορτογαλικό νότο. Αντίπαλος η Ρωσία, η οποία έχοντας δύο ήττες από Πορτογαλία και Ισπανία είχε ήδη αποκλειστεί. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι αδιάφορη στο ματς, ή, λόγω έλλειψης άγχους, να γίνει πολύ επικίνδυνη…

Στον αγώνα, το άγχος το είχαν οι Έλληνες διεθνείς, οι οποίοι έχασαν τη συγκέντρωση των δύο πρώτων αγώνων τους στην τελική φάση, απέναντι σε μια ομάδα που ήταν απελευθερωμένη, καθώς έπαιζε μόνο για το γόητρο. Έτσι, στο “κακό” της πρώτο ημίχρονο η Εθνική βρέθηκε, πριν συμπληρωθεί το 20λεπτο, να χάνει 2-0 από τους Ρώσους, με σουτ του Κιριτσένκο στο 2΄ και κεφαλιά του Μπουλίκιν στο 17΄.

Με το 2-0 στην πλάτη της η Ελλάδα προσπάθησε να μαζέψει τα κομμάτια της και να βγει μπροστά. Δημιούργησε κάποιες φάσεις αλλά το γκολ δεν ερχόταν. Μέχρι το 44′, όταν σε γύρισμα του Χαριστέα από δεξιά ο Δημήτρης Παπαδόπουλος με “ηρωικό” άλμα έστρωσε με κεφαλιά στον Βρύζα, ο οποίος κοντρόλαρε άψογα, περιστράφηκε σχεδόν 360 μοίρες και με το αριστερό πλάσαρε εύστοχα τον Μαλαφέεβ. Ένα παλικαρίσιο γκολ σέντερ φορ από τον Ξανθιώτη επιθετικό, που αναπτέρωσε τις ελπίδες για πρόκριση και αν μη τι άλλο επέφερε ηρεμία στις τάξεις της ελληνικής ομάδας.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα ήταν σαφώς πιο προσεκτική και συγκεντρωμένη και μεθοδικά προσπάθησε να φτάσει στην ισοφάριση. Το 2-2 δεν ήρθε, ωστόσο, με πολλή προσπάθεια και λίγη τύχη σε μία-δύο ευκαιρίες των Ρώσων, κράτησε το παιχνίδι στο 2-1 έως τη λήξη του.

Και τότε, με το τελευταίο σφύριγμα του Γάλλου διαιτητή Βεϊσιέρ, συνέβησαν πράγματα πρωτόγνωρα στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας. Μόλις οι ποδοσφαιριστές και τα μέλη της αποστολής πληροφορήθηκαν τη νίκη της Πορτογαλίας επί της Ισπανίας και συνειδητοποίησαν ότι η Ελλάδα είχε προκριθεί, υπερτερώντας στην ισοβαθμία των “φούριας ρόχας” λόγω καλύτερης επίθεσης, πανηγύρισαν την πρώτη πρόκριση της Εθνικής σε νοκ άουτ φάση μεγάλης διοργάνωσης. Παράλληλα, ήταν η πρώτη φορά που μία ήττα πανηγυρίστηκε τόσο πολύ. Ήταν η πιο γλυκιά ήττα στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας.

Η Ελλάδα είχε πετύχει ένα θαύμα. Οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους και γιόρτασαν με την ψυχή τους. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε επιτελέσει τον σκοπό του. Ή μήπως όχι;»

Ρωσία: Μαλαφέεφ-Ραντίμοφ, Καριάκα (46΄ Σίτσεφ), Γκούσεφ, Μπουλίκιν (46΄ Σέμσοφ), Σαρόνοφ (56΄ Σένικοφ, Ανιούκοφ, Αλένιτσεφ, Εβσέεφ, Κιριτσένκο, Μπουγκάγιεφ

Ελλάδα: Νικοπολίδης-Σεϊταρίδης, Βενετίδης (89΄ Φύσσας), Δέλλας, Μπασινάς (42΄ Τσιάρτας), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Βρύζας, Καψής, Κατσουράνης, Παπαδόπουλος (69΄ Νικολαϊδης) 

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss