Euro 2021: Και όμως η πανίσχυρη Γαλλία αποκλείστηκε

Από τις πρώτες εκπλήξεις για το Euro 2021 είναι και ο αποκλεισμός της Γαλλίας από την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Εθνική Γαλλίας αποκλείστηκε από την συνέχεια του EURO 2021 από την φάση των 16, καθώς έχασε με 5-4 στα πέναλτι από την Ελβετία σε ένα ματς θρίλερ.

Ματς σκέτο Θρίλερ

Καταφέρνοντας να γυρίσει από το 3-1 του 80′, η Eλβετία έστειλε το ματς στην παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι, όπου ο Εμπαπέ ήταν ο μοναδικός άστοχος στο τελευταίο πέναλτι. Και έτσι πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά η Ελβετία που θα αντιμετωπίσει την Ισπανία.

Στη μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ, κάποιες φορές νικάει ο πρώτος. Δεν συνέβη στο Ισπανία – Κροατία που έληξε στην παράταση τελικά με 5-3, αλλά συνέβη απόψε στο Βουκουρέστι. Η Γαλλία μπορεί να κατηγορεί μόνο τον εαυτό της γι’ αυτήν την εξέλιξη, με την τακτική προσέγγιση του προπονητή της Ντιντιέ Ντεσάμπ, την απαράδεκτη αμυντική λειτουργία, την κακή απόδοση του Βαράν και φυσικά τον Εμπαπέ που δεν κατάφερε να σκοράρει στο τελευταίο πέναλτι. Και όλα αυτά ενώ η Γαλλία γύρισε από το 0-1 του α’ ημιχρόνου, έβαλε τρία γκολ και είχε… αγκαλιά την πρόκριση.

To ματς

Η Γαλλία άρχισε αρκετά δυναμικά την αναμέτρηση, πιέζοντας εξ αρχής αρκετά ψηλά και δημιουργώντας τις πρώτες της τελικές με την κεφαλιά του Βαράν (2′) και του σουτ του Πογμπά (6′) που κόντραρε στα σώματα. Ωστόσο, εκείνη που κατάφερε να βρει δίχτυα -στην πρώτη ουσιαστικά αξιόλογη προσπάθειά της προς τα αντίπαλα καρέ- ήταν η Ελβετία στο 15′. Ο Τζούμπερ έκανε το παράλληλο γύρισμα από τα αριστερά, με τον Σεφέροβιτς να πηδάει αρκετά ψηλά και να σκοράρει με κεφαλιά που έπιασε μεταξύ της μικρής περιοχής και του σημείου του πέναλτι.

Εν συνεχεία οι «τρικολόρ», παρά την ψυχρολουσία, έψαξαν την ισοφάριση πριν το ημίχρονο. Ωστόσο, αυτή τους η προσπάθεια διήρκησε λίγα λεπτά (διπλή ευκαιρία με εκτέλεση φάουλ του Εμπαπέ στο 26′ και μακρινό σουτ του Ραμπιό στο 28′), καθώς η Ελβετία -ούσα άριστα στημένη τακτικά- μπόρεσε να αποδιοργανώσει πλήρως τον τρόπο παιχνιδιού τους.

Οι Ελβετοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι είχαν την πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο μέρος και συγκεκριμένα στο 50′. Ο Εμπολό έκανε ωραία ατομική ενέργεια από τα δεξιά, μπήκε εντός της αντίπαλης περιοχής, ωστόσο το παράλληλο γύρισμά του δεν έφτασε στον Σεφέροβιτς, αφού έδιωξε τελευταία στιγμή ο Βαράν.

Και κάπου εκεί ήρθαν τα πάνω-κάτω: Στο 54′ ο Ροντρίγκεζ είχε την ευκαιρία να γράψει το 0-2 με εκτέλεση πέναλτι (που κέρδισε ο Τζούμπερ από τον Βαράν και το οποίο δόθηκε ύστερα από εξέταση στο VAR), με τον Γιορίς να πέφτει σωστά δεξιά και να του βάζει μεγαλοπρεπέστατο «στοπ». Για να έρθει με δύο μαζεμένα γκολ ο Μπενζεμά, στο 57′ και στο 59′ -μετά από ωραίες συνεργασίες της γαλλικής επίθεσης αλλά και τρομερό πάρσιμο της μπάλας από τον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης στο πρώτο τέρμα- για να φέρει «τούμπα» το ματς (2-1).

Το μομέντουμ

Πλέον, το μομέντουμ ήταν ξεκάθαρα με τη γαλλική ομάδα, η οποία κατάφερε να πετύχει με τον Πογκμπά και τρίτο γκολ στο 75′, το πιο εντυπωσιακό στην αναμέτρηση! Με τον χαφ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πιάνει τρομερό πλασέ πέντε μέτρα από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής των Ελβετών, το οποίο κατέληξε στα δίχτυα του, ανήμπορου να αντιδράσει, Ζόμερ.

Παρόλα αυτά, η Ελβετία όχι μόνο δεν τα παράτησε, αλλά κατάφερε να φτάσει και στην ισοφάριση! Στο 81′ ο Εμπαμπού, έχοντας περάσει οκτώ λεπτά πριν στον αγωνιστικό χώρο, έκανε το γύρισμα από τα δεξιά, με τον Σεφέροβιτς να πετάγεται στο ύψος της μικρής περιοχής και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Για να έρθει στο 90′ ο Γκαβράνοβιτς -ο οποίος είχε δει στο 85′ να του ακυρώνεται γκολ ως οφσάιντ- να γράψει το 3-3 με συρτό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Μία ανάσα από το προβάδισμα

Η Γαλλία βρέθηκε μια ανάσα από το να πάρει εκ νέου το προβάδισμα στο 90’+4′, ωστόσο το δυνατό σουτ το Κομάν τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι! Με την αναμέτρηση να οδεύει στην παράταση.

Το έξτρα ημίωρο δεν άρχισε με καλές προϋποθέσεις για την ομάδα του Ντεσάν, ο οποίος είδε τον Μπενζεμά να αποχωρεί με πρόβλημα τραυματισμού στο 93′ και στη θέση του να περνάει ο Ζιρού. Δύο λεπτά αργότερα ο Παβάρ έπιασε το σουτ εντός της μεγάλης περιοχής των Γάλλων, με τον Ζόμερ να προβαίνει σε εντυπωσιακή επέμβαση.

Αυτή ήταν και η πιο σημαντική στιγμή στο πρώτο μέρος της παράτασης, με τους τυπικά γηπεδούχους να έχουν άλλες δύο στο δεύτερο ημίχρονο με τον Εμπαπέ (109′ και 110′). Χωρίς, όμως, να μπορούν να σκοράρουν, με το ματς να πηγαίνει στα πέναλτι. Εκεί, όπου ευστόχησαν άπαντες πλην του μοιραίου Εμπαπέ στο τελευταίο πέναλτι, το οποίο απέκρουσε ο Ζόμερ!

Γαλλία-Ελβετία 3-3 (4-5 πεν)

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς – Βαράν, Λανγκλέ (46’ Κομάν, 111′ Τιράμ), Κιμπεμπέ – Παβάρ, Πογκμπά, Καντέ, Ραμπιό – Γκριζμάν (88’ Γκριζμάν) – Μπενζεμά, Εμπαπέ.

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ – Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ (87’ Μεχμέντι) – Βίντμερ (73’ Εμπαμπού), Φρόιλερ, Τζάκα, Τζούμπερ (79’ Φάσναχτ) – Σακίρι (73’ Γκαβράνοβιτς) – Σεφέροβιτς (95’ Σαρ), Εμπολό (79’ Βάργκας).
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/euro/euro-2021-gallia-elbetia-4-5-penalti-gkol-binteo

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss