Εξιχνίαση απάτης με πώληση κινητών τηλεφώνων μέσω Internet

Δύο ημεδαποί, ένας 28χρονος και μία 28χρονη, βρίσκονται πίσω από υπόθεση εξαπάτησης με το πρόσχημα πώλησης κινητών τηλεφώνων σε χαμηλές τιμές από διάφορες ιστοσελίδες, μια υπόθεση που εξιχνιάστηκε από την υποδιεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες δύο παθόντων, άγνωστος δράστης πραγματοποιούσε αναρτήσεις πώλησης κινητών τηλεφώνων σε ιστοσελίδες σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές του εμπορίου, και με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να καταβάλουν το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό μέσω τηλεφωνικών επιταγών ή κατάθεσης σε τράπεζα. Αμέσως μετά οι δράστες διέκοπταν κάθε επικοινωνία, προχωρώντας και σε αφαίρεση των επίμαχων αγγελιών, με τους παθόντες να μη λαμβάνουν ποτέ το συμφωνηθέν κινητό τηλέφωνο.

Μετά από ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών, των δεδομένων και των στοιχείων της υπόθεσης, ταυτοποιήθηκε η από κοινού εμπλοκή των δύο ημεδαπών, με την έρευνα να διαπιστώνει την εμπλοκή τους σε ακόμη 24 παρόμοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, το παράνομο περιουσιακό όφελος των δραστών ανέρχεται στα €5628.

Το δελτίο τύπου

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου

Σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος (2) ημεδαπών, οι οποίοι εξαπατούσαν τα θύματά τους με το πρόσχημα πώλησης κινητών τηλεφώνων σε χαμηλές τιμές

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου για την οποία σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 28χρονης και 28χρονου, ημεδαπών.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκαν καταγγελίες (2) παθόντων, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστος δράστης πραγματοποιούσε αναρτήσεις σε ιστοσελίδα αγγελιών πώλησης συσκευών κινητών τηλεφώνων και προσέλκυε πιθανούς αγοραστές-θύματα με το πρόσχημα πώλησης σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές του εμπορίου.

Οι παθόντες, αφού πείθονταν, κατέβαλαν το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, μέσω τηλεφωνικών επιταγών ή κατάθεσης σε τραπεζικά ιδρύματα, πλην όμως ουδέποτε παραλάμβαναν το προς πώληση αντικείμενο. Παράλληλα οι δράστες διέκοπταν κάθε επικοινωνία και αφαιρούσαν τις επίμαχες αγγελίες από την ιστοσελίδα.

Τα ανωτέρω καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών, των δεδομένων και των στοιχείων της υπόθεσης και ταυτοποιήθηκε η από κοινού εμπλοκή στην υπόθεση, δύο (2) ημεδαπών ατόμων, μιας 28χρονης και ενός 28χρονου.

Στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε η εμπλοκή των δραστών σε ακόμη (24) παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν ανέρχεται στα (5.628) ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 111 88
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
  • Μέσω twitter : @ CyberAlertGR

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss