Ευλογιά των πιθήκων: 66 κρούσματα στην Ελλάδα – Όλοι άνδρες οι ασθενείς

Τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη λοίμωξη από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. 

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 66. Τα περιστατικά αφορούν άνδρες, από 19 έως 61 ετών και διάμεση ηλικία τα 37 έτη, εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (30%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 23.196 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss