Ευθύμης Λέκκας – Σεισμός 4,8 Ρίχτερ: «Δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης»

Tην πρώτη του εκτίμηση έδωσε σχετικά με το σεισμό με επίκεντρο κοντά στην Αταλάντη, ο σεισμολόγος, Ευθύμης Λέκκας, φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Live News» του MEGA.

«Το ρήγμα της Αταλάντης γεμίζει σε μεγαλύτερα χρονικά διάστημα, περίπου στα 600 – 700 χρόνων»

«Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό της τάξης του 5,1 που υποβαθμίστηκε στους 4,8. Δόθηκε η εντύπωση ότι είναι στην Αταλάντη, αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης. Το ρήγμα της Αταλάντης έχει ένα βαρύ ιστορικά από τον 19ο αιώνα που έχει δώσει σεισμό της τάξης των 7 βαθμών με μεγάλες καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα που αντιμετωπίζουμε με δέος. Το ρήγμα της Αταλάντης γεμίζει σε μεγαλύτερα χρονικά διάστημα, περίπου στα 600 – 700 χρόνων, έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα μιας ηπειρωτικής λεκάνης όχι προς την πλευρά του Ευβοικού αλλά προς την μέσα μεριά».

«Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός μέχρι και την Αθήνα»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό, ο Ευθύμης Λέκκας, σημείωσε: «Είναι ένα από τα ρήγματα που κάνουν μια μικρή λεκάνη εκεί που έγινε ο σεισμός το 2013 χωρίς επιπτώσεις στην περιοχή. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός μέχρι και την Αθήνα. Πρέπει να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου και με άλλα σεισμικά φαινόμενα που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και να δούμε ποιο σεισμικό ρήγμα συνδέεται με τη συγκεκριμένη σεισμικότητα».

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κερδίσουμε λίγο χρόνο να αναλύσουμε το φαινόμενο καλύτερα»

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι ένα κοντινό παράλληλο ή εγκάρσιο ρήγμα, ακόμα δεν έχουμε στοιχεία, που απέχει 20 χιλιόμετρα από το ρήγμα της Αταλάντης που δεν είναι όμως ώριμο να δώσει μεγάλο σεισμό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κερδίσουμε λίγο χρόνο να αναλύσουμε το φαινόμενο καλύτερα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δούμε αν έχουμε επιπτώσεις ή όχι και δεν έχουμε κάποιες επιπτώσεις».

Λαμία: Ψάχνουν για ζημιές από τον σεισμό στα χωριά γύρω από την Αταλάντη

«Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε και τόσο στην Αταλάντη όσο και στα γύρω χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «ήδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σχετική αναφορά».

Ωστόσο, όπως σημειώνει «είναι αρκετά νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί όταν οι κάτοικοι γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο μέσα στην πόλη της Αταλάντης όσο και στα χωριά Καλαπόδι και Έξαρχος αλλά και ευρύτερα». Σύμφωνα με κατοίκους του χωρίου Έξαρχος «σε κάποια παλιά σπίτια έπεσαν κάποιοι σοφάδες αλλά ακόμα δεν έχουμε τελική εικόνα».

Να αναφερθεί, δε, ότι μετά τον σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15:33 με επίκεντρο πολύ κοντά στο χωριό Έξαρχος στην περιοχή της Αταλάντης, ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει άλλοι 8 μετασεισμοί από 2 έως 2,9 Ρίχτερ, που κρατούν τους κατοίκους της περιοχής στις πλατείες και στους δρόμους.

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss