Φίλης για Ιμάμογλου: «Καταστροφική η απόφαση για τον Ερντογάν»

Η καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου ενώνει την αντιπολίτευση και «ηρωοποιεί» τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης λέει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φίλης, κάνοντας λόγο για μία απόφαση ακατανόητη με πολλές προεκτάσεις για το εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας

Για την πολιτική δίωξη του Εκρέμ Ιμάμογλου που προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» στην Τουρκία και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα μίλησε στο Newsbomb.gr, o διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης.
H καταδικαστική απόφαση είναι καταστροφική για τον ίδιο τον Ερντογάν λέει και αυτό γιατί ο Ιμάμογλου πολιτικά βγαίνει κερδισμένος από την όλη διαδικασία. Το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται αυταρχικό και δεσποτικό και αυτό θα πλήξει την εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό.

O Κωσνταντίνος ΦίληςIntime

Είναι μία λάθος κίνηση για το καθεστώς γιατί ηρωοποιεί πολιτικά τον Ιμάμογλου και τον κάνει φαβορί για να συνενώσει την κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Τουρκίας, εξηγεί ο κ. Φίλης. Ουσιαστικά με αυτό που έκανε ο Ερντογάν είναι σαν να διάλεξε πολιτικό αντίπαλο. Χωρίς την καταδίκη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε πιθανότητες να κερδίσει τον Ιμάμογλου στις εκλογές του 2023. Με την καταδίκη ωστόσο, και επειδή ο Ιμάμογλου είναι αρεστός και στους Κούρδους, των οποίων η ψήφος είναι καθοριστική, κινδυνεύει να χάσει.

«Είναι τόσο εξωφρενική αυτή η απόφαση και τον πλήττει τόσο πολιτικά που μας κάνει να σκεφτούμε ακόμη και αν ο Ερντογάν ελέγχει πλήρως τη δικαιοσύνη» λέει χαρακτηριστικά. Εκτός εάν ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει να αψηφήσει και να περιφρονήσει τους πάντες και τα πάντα για να επανεκλεγεί και να κερδίσει με κάθε τίμημα, μία στάση που θα τον τοποθετούσε απέναντι στη Δύση. Σε μία τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα γινόταν μία χώρα που θα θύμιζε τη Ρωσία και ο Ερντογάν θα έμοιαζε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος ανενόχλητος «βγάζει από τη μέση» τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Και τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον μετά την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης, τον ρωτάμε. Αν δεν υπάρξει εκδίκαση της έφεσης σημειώνει ο κ. Φίλης και παραμείνει ως έχει η ποινή του Ιμάμογλου ή στο απίθανο σενάριο που θα του επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή -όπως ζήτησε ο Τούρκος εισαγγελέας Φουρκάν Οκουντάν- τότε η αντιπολίτευση στην Τουρκία θα πρέπει να βρει κάποιον άλλο για να εκμεταλλευθεί πολιτικά την οργή που «βράζει» ενάντια στον Ερντογάν.
Σχετικές ειδήσεις


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss