Φυσικό αέριο: Πλαφόν στα 188 ευρώ εξετάζει η ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν μια πρόταση για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προτείνονταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει συντάξει νέο συμβιβασμό για να προσπαθήσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο στη σημερινή συνεδρίαση. Η πρότασή της θα ενεργοποιούσε ένα ανώτατο όριο εάν οι τιμές στο συμβόλαιο μηνός του κόμβου φυσικού αερίου της Ολλανδίας Title Transfer Facility (TTF) υπερβούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.
Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίπεδο που χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ελλάδα, είχαν απορρίψει ως πολύ υψηλό. Επεσήμαναν ότι το ανώτατο όριο πρέπει να είναι κάτω από 200 ευρώ, εάν πρόκειται να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που έχουν εκτοξεύσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Μόλις ενεργοποιηθεί, το ανώτατο όριο θα αποτρέψει τη διεξαγωγή συναλλαγών σε συμβόλαια TTF μηνός έως και έτους σε τιμή μεγαλύτερη από 35 ευρώ/MWh πάνω από μια τιμή αναφοράς που αποτελείται από εκτιμήσεις τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, που κοινοποιήθηκε στις χώρες της ΕΕ το Σάββατο, το ανώτατο όριο τιμής της ΕΕ δεν θα πέσει κάτω από τα 188 ευρώ/MWh, ακόμη και αν η τιμή αναφοράς LNG υποχωρούσε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.Αλλά εάν η τιμή αναφοράς LNG αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, τότε το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου της ΕΕ θα κινηθεί μαζί του, ενώ θα παρέμενε 35 ευρώ/MWh πάνω από την τιμή του LNG – ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι το μπλοκ μπορεί να υποβάλει προσφορές πάνω από τις τιμές της αγοράς, εάν χρειαστεί για να προσελκύσει σπάνιες καύσιμα.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss