Φυσικό αέριο: Πως θα γίνει η επιδότηση στον τελικό καταναλωτή

Καθώς απομένει ένας μήνας από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης η κυβέρνηση προετοιμάζει  το μοντέλο που θα ισχύσει για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών φυσικού αερίου .

Την προηγούμενη χειμερινή περίοδο ενισχύονταν από το κράτος και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας περίπου 540.000 οικιακοί καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου και άλλοι 150.000 εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές αερίου. Η διπλή ενίσχυση κάλυπτε περίπου το 80% της αύξησης στο αέριο.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμβάλλει καθοριστικά στη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, απορροφώντας ένα σημαντικό ποσοστό της αύξησης στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, έχοντας διαθέσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ σε εκπτώσεις.

Πλέον, με την τιμή του φυσικού αερίου να έχει εκτοξευθεί, η «ασπίδα» των επιδοτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεν θα καλύπτει πάνω από το 50% της αύξησης, αν και το ύψος τους δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».
Πάντως, και για τα τιμολόγια αερίου εξετάζεται η εφαρμογή ενός κλιμακωτού σχήματος στήριξης, ανάλογα με την κατανάλωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ανέφερε για το θέμα τα εξής: «Βεβαίως θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή που βλέπετε σήμερα, δεν θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Θα υπάρχει μια γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική. Λέω σχετικά λογική διότι είναι βέβαιον ότι θα υπάρχει αύξηση στην τιμή του αερίου, αλλά η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής δεν θα έχει καμία σχέση με την τιμή που βρίσκεται σήμερα το αέριο».

Σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility) διαμορφώνεται στα 190 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, όταν προ έτους ήταν στα 56 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss