Game is Over: Η οφειλόμενη ελληνική απάντηση στη Γερμανία και το ΔΝΤ

Επειδή το «δούλεμα» πάει σύννεφο. Επειδή 7 χρόνια κρίσης είναι πολλά. Επειδή από τα, ομολογημένα από τους ίδιους, «λάθη του ΔΝΤ» επιδεινώθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα. Επειδή σώσαμε τις Τράπεζές τους και χάσαμε την αξιοπρέπεια μας, την εθνική μας ανεξαρτησία. Επειδή 7000 Έλληνες αυτοκτόνησαν στην περίοδο της κρίσης.
Επειδή σχεδόν 500 000 νέοι Έλληνες Επιστήμονες πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Επειδή σχεδόν ένα… ΑΕΠ (ή αλλιώς 167 δισ. ευρώ) έχασαν οι Ελληνες από την αξία των προσωπικών τους περιουσιών τα χρόνια των Μνημονίων (όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Credit Suisse). Επειδή οι αποκαλούμενες και εκβιαστικά επιβαλλόμενες «μεταρρυθμίσεις» γίνονται προς αποκλειστικό όφελος των τοκογλύφων δανειστών και της εγχώριας ελίτ.

Το παράδειγμα της Fraport Το ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport έναντι πινακίου φακής συνιστά αποικιοκρατικού τύπου παραχώρηση Ελληνικής δημόσιας περιουσίας σε γερμανική κρατική επιχείρηση. Έπρεπε η Fraport να καταβάλει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πήρε όμως «προίκα» 520 εκατομμύρια ευρώ δεδομένου ότι στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Χανίων έχουν εκτελεστεί έργα ΕΣΠΑ αξίας 520 εκατομμύριων ευρώ.

Οι κανονισμοί των Διαρθρωτικών Ταμείων, αλλά και το Άρθρο 107 της Συνθήκης περί κρατικών ενισχύσεων απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση έργων ΕΣΠΑ τουλάχιστον για 10 χρόνια.Η Fraport υποβάλλει επενδυτική πρόταση στο σχέδιο Γιούνκερ για να πάρει 400 εκατομ.ευρώ. Ταυτόχρονα ζητά δανεισμό 300 εκατομμύριων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από την EBRD με εγγύηση(?) του Ελληνικού Δημοσίου. Ποιός λοιπόν κ. Σόϊμπλε και λοιπές ορντινάτσες (συμπεριλαμβάνονται και οι εγχώριοι συνομιλητές) δεν τηρεί τους Κανονισμούς-τις Συνθήκες-τα υπεσχημένα; Είναι αυτό μεταρρύθμιση; Είναι ιδιωτικοποίηση; Θα οφελήσει την Ελληνική οικονομία;

Επειδή αντίστοιχα παραδείγματα είναι αρκετά μήπως να δούμε έναν πίνακα του 2015 που απεικονίζει το κατα κεφαλήν ΑΕΠ ; Ο πίνακας που παρατίθεται εδώ έγινε με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον πλέον αξιόπιστο φορέα ενημέρωσης, την μητρική εταιρία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, Thomson Reuters.

Για να υπάρχει σταθερό σημείο αναφοράς, ο πίνακας ξεκινάει από το 0 στα μέσα του 2007 (όπου εμφανίσθηκαν και τα πρώτα σημάδια στην αμερικανική οικονομία με τα subprimes). Συνεχίζει με πραγματικά στοιχεία το 2014 και επεκτείνεται το 2015 με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το διανυόμενο έτος.

Η εξέλιξη του Κατά Κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ανά χώρα, δείχνει ξεκάθαρα την υπερβολικά κατάφωρη πίεση που δέχθηκε η ελληνική οικονομία.Η απώλεια του 25,7% είναι ήδη καταγεγραμμένη στην ιστορία της Οικονομίας. Μένει να επαληθευθεί η πρόβλεψη για μείωση της απώλειας στο 20,3 στο σύνολο του 2015.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο διάγραμμα του Reuters, o πλούτος που χάθηκε, δεν απορροφήθηκε σε κάποια «μαύρη τρύπα» του σύμπαντος.Μεταφέρθηκε σε σημαντικό ποσοστό στην οικονομικά ηγετική δύναμη της Ευρώπης, την Γερμανία!

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ Στη διάρκεια του Euro group της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου και δεδομένου ότι Γερμανοί και ΔΝΤ (σε αγαστή συνεργασία) θα επιδιώξουν να ροκανίσουν τον χρόνο αναμένουμε από την Ελληνική αντιπροσωπεία να τοποθετηθεί κυρίως ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Αναμένουμε να ανακοινώσει ότι GAME IS OVER.

Να ανακοινώσει ότι:

• Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει άμεσα τα προβλεπόμενα από την παρ.9 του άρθρου 7 του Κανονισμού 472/2013 . Δηλαδή θα ασκήσει το δικαίωμά της για εντοπισμό των λόγων και τυχόν παρατυπιών που οδήγησαν …σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους («Τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονο¬ μικής προσαρμογής διεξάγουν πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών τους προκειμένου να εκτιμήσουν, μεταξύ άλλων, τους λόγους που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους και να εντοπίσουν οποιαδήποτε πιθανή παρατυπία». Και τότε να δούμε πόσα πρέπει να επιστρέψουν οι Γερμανικές Τράπεζες-το ΔΝΤ και οι λοιποί στην Ελλάδα, ως αποζημιώσεις.

• Το 2012 εγκρίθηκε από το Eurogroup το PSI και έγινε κούρεμα δημοσίου χρέους που κατείχαν υπό τη μορφή ομολόγων του Ελληνικού μεταξύ των άλλων και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (όπως τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νοσοκομεία και τα Πανεπιστήμια). Είναι προφανές ότι με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης το ίδιο πλέον μπορεί να ισχύσει και έναντι τόσο του EFSF που είναι Ανώνυμη Εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο όσο και έναντι του ESM που είναι διεθνής διακρατικός οργανισμός δηλαδή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Να δούμε αν μετά από αυτό θα εξακολουθήσε να ψεύδεται για το ζήτημα αυτό ο Σόιμπλε με αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

• Επειδή η ΠΟΛΙΤΙΚΗ εμπεριέχει και την διδακτική διαδικασία και επειδή η ακροδεξιά στην Ευρώπη (πολιτικά και ιδεολογικά συγγενικές δυνάμεις με τους Ναζί) σηκώνει κεφάλι και απειλεί η Ελλάδα θα απαιτήσει την άμεση καταβολή των Γερμανικών αποζημιώσεων και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Αυτό για να γνωρίζουν και να μαθαίνουν οι υποψήφιοι ψηφοφόροι των ακροδεξιών κομμάτων ότι τα εγκλήματα των ιδεολογικά συγγενών τους, των ναζιστών όχι μόνον δεν παραγράφονται αλλά και πληρώνονται. Αν λοιπόν καταβληθούν από το Γερμανικό προϋπολογισμό τα οφειλόμενα θα αντιληφθούν τι εστί νέμεσις. Θα αντιληφθούν τις πιθανές μελλοντικές συνέπειες για τις χώρες τους αν εκλέξουν ακροδεξιούς. Έτσι έστω και εμμέσως για μια ακόμα φορά η Ελλάδα θα συνδράμει στο να περισώσει η Ευρώπη το «δημοκρατικό» της πρόσωπο.

O Δημήτρης Σκουτέρης είναι πολιτικός αναλυτής (skouterisd@gmail.com, @skouterisd1)

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss