Γαστρεντερίτιδα και καλοκαίρι. Τι κάνουμε;

Η γαστρεντερίτιδα ή οξύ λοιμώδες σύνδρομο του βλεννογόνου του στομάχου και του εντέρου, χαρακτηρίζεται από διαρροϊκά επεισόδιά, έμετο, κοιλιακές κράμπες και ήπιο πυρετό. Πιο σπάνια παρατηρούνται απώλεια όρεξης, στομαχικές διαταραχές, πόνος στα άκρα και πονοκέφαλος.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως έως και μία ημέρα μετά τη μόλυνση, διαρκούν συνήθως λιγότερο από μία εβδομάδα, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και να προκαλέσουν μέχρι και αφυδάτωση. Η γαστρεντερίτιδα συνήθως προκαλείται από κάποιο βακτήριο ή ιό, επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στα μικρά παιδιά. Οι περισσότερες περιπτώσεις στα παιδιά προκαλούνται από έναν ιό που ονομάζεται ροταϊός, ενώ στους ενήλικες κύριες αιτίες αποτελούν οι εντεροιοί όπως ο νοροϊός και η τροφική δηλητηρίαση από διάφορα βακτήρια όπως η Salmonella, η Shigella, η Escherichia coli (E. Coli), η Yersinia enterocolitica και άλλα παθογόνα βακτήρια.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται το καλοκαίρι ευνοούν τον πολλαπλασιασμό λοιμογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα, και κατ’ επέκταση τις τροφικές δηλητηριάσεις. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί!
Ποιες είναι όμως οι πιο επικίνδυνες συνήθεις που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων;

Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων (π.χ. ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων).
Ο χειρισμός των τροφίμων χωρίς να έχουμε πλύνει πρώτα τα χέρια μας καθώς τα μικρόβια που ενδεχομένως υπάρχουν στα χέρια μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα και να τα επιμολύνουν.
Το πλύσιμο του κρέατος, του κοτόπουλ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss