Γεμάτα τα καλάθια των γιορτών και του «Αϊ- Βασίλη»

Στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού είναι από χθες τα εορταστικά καλάθια του νοικοκυριού για τρόφιμα και παιχνίδια για τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Γαλοπούλα, βασιλόπιτα και τσουρέκι, μοσχάρι και σοκολατοειδή προστέθηκαν στο «γιορτινό καλάθι του νοικοκυριού» ανεβάζοντας τις κατηγορίες που φιλοξενούνται σε αυτό σε 55, ενώ 10 κατηγορίες παιχνιδιών περιέχει το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη» για τους μικρούς καταναλωτές.
Το «γιορτινό καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη» θα βρίσκονται σε ισχύ, το μεν πρώτο έως και τις 4 Ιανουαρίου 2023, το δε δεύτερο έως και τις 11 Ιανουαρίου 2023, με 17 αλυσίδες και ηλεκτρονικά σουπερμάρκετ να τοποθετούν είδη διατροφής και άλλα είδη στο «γιορτινό καλάθι» και 29 καταστήματα και αλυσίδες παιχνιδιών να γεμίζουν το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη».

Ειδικά για το καλάθι των παιχνιδιών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη καθώς μέχρι χθες το μεσημέρι θεωρούσαν ότι θα έφταναν οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις τις 20, οι οποίες όμως μέχρι το βράδυ έφτασαν τις είκοσι εννέα.
Το καλάθι του Αϊ-Βασίλη περιλαμβάνει 700 κωδικούς προϊόντων από δέκα κατηγορίες παιχνιδιών και συγκεκριμένα επιτραπέζια – παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ, παιχνίδια μίμησης, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, παιχνίδια με τουβλάκια, οχήματα τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα και μουσικά παιχνίδια.

Χθες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών στο καλάθι του νοικοκυριού για τις έξι εβδομάδες που βρίσκεται σε εφαρμογή το μέτρο.

Οπως τόνισε κατά την παρουσίασή του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σημειώνεται σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών σε όλες τις αλυσίδες σουπερμάρκετ που συμμετέχουν, με το όφελος για τους καταναλωτές από τις μειωμένες τιμές να αντιστοιχεί σε περίπου 1½ βασικό μισθό τον χρόνο. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, το μέσο καλάθι του νοικοκυριού από τα 124,62 στις 2 Νοεμβρίου 2022 έχει φτάσει πλέον στα 109,08 ευρώ.
Οπως μάλιστα είπε ο υπουργός, το μέσο κόστος του καλαθιού μόνο στις αλυσίδες σουπερμάρκετ με φυσικά καταστήματα έχει διαμορφωθεί από τα 115,6 ευρώ την πρώτη εβδομάδα στα 98,51 ευρώ, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα. Ο Γεωργιάδης χαρακτήρισε το καλάθι ένα «απίστευτο όπλο» στα χέρια του καταναλωτή, η χρησιμότητα του οποίου θα αυξάνεται όσο αυξάνεται και η συμμετοχή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το μέτρο δεν είναι δυνατόν να εξαφανίσει τον πληθωρισμό, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν σκέψεις επέκτασης του «καλαθιού» και μετά το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου όπως είχε αρχικά αποφασιστεί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει την εξέλιξη του πληθωρισμού για να πράξει αναλόγως.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss