Γιατί επιλέχθηκε ο Ιούνιος ως μήνας υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Ήταν 28 Ιουνίου 1969. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε επιδρομή στο Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι μπαρ στο Greenwich Village. Η επιδρομή έγινε δήθεν επειδή το μαγαζί δεν διέθετε άδεια κατανάλωσης αλκοόλ -οι αρχές δεν τις ενέκριναν συχνά για τα γκέι μπαρ- αλλά ήταν η τελευταία σε μια μακρά σειρά ενεργειών που έγιναν ειδικά για τη δίωξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της πόλης.
Οι αστυνομικοί άρχισαν να συλλαμβάνουν ανθρώπους, και όταν ένας χτύπησε τον κρατούμενο του, ο κόσμος άρχισε να ανταποδίδει τα χτυπήματα.
Η αστυνομία αναγκάστηκε να οχυρωθεί μέσα στο μπαρ, καθώς ο όχλος μεγάλωνε σε δύναμη και αριθμό, ξεκινώντας μια σειρά διαδηλώσεων που διήρκεσαν αρκετές ημέρες.
Οι λεγόμενες «ταραχές του Stonewall» (ή «εξέγερση του Stonewall») δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα των ΗΠΑ αγωνίστηκε ανοιχτά κατά της συστημικής καταπίεσης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- στην πραγματικότητα, η πρώτη εκστρατεία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ χρονολογείται από το 1924.
Ωστόσο, εκεί που όλοι πλέον κατάλαβαν ότι οι ταραχές του Stonewall δεν θα ήταν ένα απλό πυροτέχνημα ήταν όταν οι κάτοικοι του Greenwich Village πραγματοποίησαν την επόμενη χρονιά πορεία για να τιμήσουν την επέτειο. Το θέμα ήταν η «υπερηφάνεια των ομοφυλοφίλων» (Gay Prid …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss