Γιβραλτάρ: Ο «βράχος» έγινε και επίσημα πόλη με…180 χρόνια καθυστέρηση

Το Γιβραλτάρ μπορεί επίσημα να αυτοαποκαλείται πόλη, 180 χρόνια αφότου του χορηγήθηκε για πρώτη φορά το καθεστώς από τη βασίλισσα Βικτώρια.

Η βρετανική υπερπόντια επικράτεια είχε υποβάλει προσφορά για να γίνει πόλη νωρίτερα φέτος στο πλαίσιο του πλατινένιου ιωβηλαίου της Βασίλισσας. Αλλά όταν οι ερευνητές έψαξαν τα Εθνικά Αρχεία, διαπίστωσαν ότι είχε ήδη αναγνωριστεί ως ένα το 1842.
O «βράχος» έχει πλέον επιβεβαιωθεί ξανά ως πόλη, με τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει λόγο για μία «τεράστια διάκριση» που γιορτάζει την «πλούσια ιστορία και τον δυναμισμό του». Το Γιβραλτάρ είναι βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια από το 1713, όταν παραχωρήθηκε στη Βρετανία βάσει ειρηνευτικής συνθήκης που υπογράφηκε μετά τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

Με φόντο το Ιωβηλαίο, 39 «περιοχές» υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν πόλεις και οκτώ από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των Doncaster, Bangor και Dunfermline, έλαβαν τελικά το καθεστώς.
Η ιδιότητα της πόλης συνδέεται συχνά με την ύπαρξη καθεδρικού ναού, πανεπιστημίου ή μεγάλου πληθυσμού, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για την απονομή του καθεστώτος που απονέμεται από τον μονάρχη κατόπιν συμβουλής υπουργών. Αποφέρει ελάχιστα υλικά οφέλη, αν και συχνά μπορεί να δώσει ώθηση στις κοινότητες τοποθετώντας τες στον χάρτη και αποτελεί συνήθως πηγή υπερηφάνειας για τους κατοίκους, σημειώνει το BBC.

Η κυβέρνηση είπε ότι το Γιβραλτάρ είχε παραλειφθεί από τις επίσημες λίστες αφού του δόθηκε αρχικά ο τίτλος από τη βασίλισσα Βικτώρια, αλλά δεν είναι σαφές πώς συνέβη αυτό. To ενημερωμένο αρχείο με τα 81 μέρη που ονομάζονται πόλεις έχει πλέον δημοσιευτεί.

Το Γιβραλτάρ είναι ένα από τα μόλις πέντε μέρη που έχουν αναγνωριστεί εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Το Χάμιλτον στις Βερμούδες, η Τζέιμσταουν στην Αγία Ελένη και ο Ντάγκλας στη Νήσο του Μαν ήταν ήδη στη λίστα, ενώ το Στάνλεϊ στα Νησιά Φώκλαντ ήταν μεταξύ εκείνων που «ονομάστηκαν» για το Ιωβηλαίο φέτος.
Το Σάουθεντ στο Έσσεξ έλαβε επίσης το καθεστώς της πόλης νωρίτερα αυτό το έτος μετά τη δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Έιμς, ο οποίος εκπροσωπούσε την εκλογική περιφέρεια από το 1997. Ο υπουργός Κιτ Μάλτχαουζ δήλωσε: «Οι πόλεις σε αυτή τη λίστα είναι απίστευτα πλούσιες σε ιστορία και πολιτισμό και οι ντόπιοι αυτών των περιοχών είναι δικαίως πολύ περήφανο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss