Γλώσσα προγραμματισμού από το 1959, απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα

Η ζήτηση για προγραμματιστές που μπορούν να εργαστούν σε συστήματα που χρησιμοποιούν COBOL έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Το όνομά της μοιάζει με rock συγκρότημα της δεκαετίας του 60 αλλά η COBOL είναι μία πολύ παλιά γλώσσα προγραμματισμού που δημιουργήθηκε το 1959 με τα αρχικά της να σημαίνουν Common Business Oriented Language.

Όπως αναφέρει το CNN, αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται σε έλλειψη προγραμματιστών COBOL με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας. Ο κυβερνήτης του New Jersey Phil Murphy ζήτησε πρόσφατα εθελοντές που γνωρίζουν να προγραμματίζουν σε COBOL καθώς πολλά ακόμη συστήματα του κράτους εξακολουθούν να λειτουργούν σε κεντρικούς υπολογιστές προηγούμενων δεκαετιών.

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα πως το 2019, το 64% των οργανισμών χρησιμοποιούν κεντρικούς υπολογιστές που βασίζονται σε πλατφόρμα της COBOL και μάλιστα επάνω σε αυτή σχεδίαζαν να εκτελούν περισσότερες από τις μισές εργασίες που απαιτούνται. Σε σύγκριση με το 2018, υπήρξε αύξηση 57% αναφορικά με τις εργασίες που θα έτρεχαν αυτές οι πλατφόρμες.

Η έλλειψη προγραμματιστών COBOL πλήττει επίσης το Connecticut καθώς η πολιτεία προσπαθεί μετά βίας να επεξεργαστεί τον μεγάλο όγκο αιτημάτων ανεργίας, χρησιμοποιώντας μία πλατφόρμα της COBOL και άλλα τέσσερα ξεχωριστά συστήματα. Το New Jersey αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα καθώς ήδη υπάρχουν 362.000 αιτήσεις ανεργίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες και το σχεδόν 40 χρονών σύστημά τους, έχει υπερφορτωθεί.

Αναφορά του Reuters το 2017, αποκάλυψε πως εξακολουθούν να υπάρχουν 220 δις γραμμές κώδικα COBOL που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Μάλιστα το 43% των τραπεζικών συστημάτων αλλά και το 95% των ATM συνεχίζουν να βασίζονται σε αυτή την παλιά γλώσσα προγραμματισμού. Η COBOL χρησιμοποιείται επίσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ σε διάφορες υπηρεσίες όπως το Τμήμα Βετεράνων, το Τμήμα Δικαιοσύνης και η Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης.

Έρευνα της Micro Focus νωρίτερα αυτό το χρόνο, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι περισσότεροι οργανισμοί αρνούνται να αντικαταστήσουν άμεσα τις εφαρμογές COBOL καθώς συνεχίζουν να παρέχουν ένα αποτελεσματικό μέσο για την υποστήριξη των ψηφιακών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών τους. Αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται και σε παράγοντες όπως το κόστος ή τη σημαντικότητα των εργασιών που εκτελούνται και βασίζονται στην COBOL.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να μάθει κάποιος COBOL, αφού η ζήτηση δεν αναμένεται να μειωθεί το επόμενο διάστημα.

Tech Radar

Πηγ

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss