H έρευνα του Orlando LGBT+ για τις θεραπείες «μεταστροφής» ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα


 ΤΟ ORLANDO LGBT+, ο επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, εκπονεί την πρώτη μεγάλη έρευνα στην Ελλάδα σχετικά με τις θεραπείες «μεταστροφής» και καλεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να καταθέσουν ανώνυμα τις εμπειρίες τους μέσα από σχετικό ερωτηματολόγιο.

 

Οι θεραπείες μεταστροφής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν ανήκουν δυστυχώς σε προηγούμενες δεκαετίες, αλλά είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και σήμερα στον δυτικό κόσμο και φυσικά και στη χώρα μας. Ενώ η αποπαθολογικοποίηση και αποψυχιατρικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και των τρανς ταυτοτήτων είναι γεγονός εδώ και χρόνια, εξακολουθούν να επιχειρούνται διάφορες θρησκευτικές ή ψυχολογικές προσεγγίσεις «διόρθωσης» του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου σε νεαρά κυρίως άτομα.

 

Το πρώτο σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου έγινε τον Μάιο του 2018. Τον Οκτώβριο του 2020 έγινε μία έκκληση από περισσότερους από 60 ευρωβουλευτές προς την Κομισιόν για ολική απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής στην ΕΕ.

 

Όπως μας ενημερώνουν οι ιδρύτριες και επιστημονικές υπεύθυνοι του Orlando LGBT+, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη και Νάνσυ Παπαθανασίου, αυτήν τη στιγμή οι θεραπείες μεταστροφής απαγορεύονται μόνο στη Γερμανία, τη Μάλτα και σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας. Συζητήσεις για την απαγόρευσή τους έχουν ξεκινήσει στη Γαλλία. Σε σχετική επιστολή οι θεραπείες μεταστροφής περιγράφονται ως βασανιστήριο. Για τις ΗΠΑ μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ κι εδώ. Τον Δεκέμβριο του 2020 δημοσιοποιήθηκε και επιστολή περισσότερων από 370 θρησκευτικών ηγετών που καλούν σε απαγόρευσή τους. 

 

Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ως τώρα καμία σχετική συζήτηση.

 

Το Orlando LGBT+ αναφέρει σχετικά με την έρευνά του:

 

«Το ακόλουθο ερωτηματολόγιο απευθύνεται σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που έχουν βιώσει θεραπείες μεταστροφής ή αλλιώς απόπειρες αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου τους. Η συμπλήρωσή του είναι σύντομη και πολύ απλή – δύναται να κρατήσει παραπάνω ώρα μόνο εφόσον το άτομο θέλει να καταγράψει παραπάνω στοιχεία της εμπειρίας του στα αντίστοιχα πεδία ανοιχτής καταγραφής.

 

Δηλώνουμε ρητά ότι η συμμετοχή είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΩΝΥΜΗ και υποχρεούμαστε να αφαιρέσουμε από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ή επιμέρους ταυτοποίηση/”φωτογράφιση” των συμμετεχόντων.

 

Ζητούμε από συναδέλφους, ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιμέρους άτομα και ομάδες να κοινοποιήσουν το παρόν ερωτηματολόγιο (δημόσια ή/και σε ιδιωτικά δίκτυά τους).

 

Η πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων σε αυτό είναι πολύ σημαντική.

 

Στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση, καταγραφή και τέλος ανάδειξη τυχόν θεραπειών μεταστροφής που έχουν γίνει ή συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και η άσκηση πίεσης για την ποινικοποίησή τους, εφόσον αναδυθεί σχετική ανάγκη».

 

*Ως θεραπείες μεταστροφής (ή επανόρθωσης) ορίζουμε οποιαδήποτε παρέμβαση (ψυχοθεραπευτική, ψυχολογική, ιατρική, φαρμακευτική, συμπεριφορική ή πνευματική) που αποσκοπεί στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου.

 

Υπεύθυνο άτομο αυτής της παρέμβασης μπορεί να είναι επαγγελματίας υγείας (γενικός ιατρός, παιδίατρος, ενδοκρινολόγος κ.ά.), επαγγελματίας ψυχικής υγείας (ψυχίατρος, ψυχαναλυτής-τρια, ψυχοθεραπευτής-τρια, ψυχολόγος, σύμβουλος ψυχικής υγείας κ.ά.), πνευματικός ή θρησκευτικός καθοδηγητής (π.χ. ιερέας, εξομολόγος, κατηχητής), εναλλακτικός θεραπευτής-τρια (ομοιοπαθητικός, ενεργειακός θεραπευτής κ.ά.).

 

Η έρευνα διεξάγεται από τον επιστημονικό φορέα για την ψυχική υγεία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων Orlando LGBT+ και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο contact@orlandolgbt.gr

 

Μπορείτε να βρείτε το ερωτηματολόγιο εδώ: https://orlandolgbt.limequery.com/287965

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss