H Duesenberg SSJ των Gary Cooper και Clark Cable είναι το πιο ακριβό αμερικάνικο αυτοκίνητο

Τα κλασικά μοντέλα της Ferrari γενικά και η θρυλική πια 250 GTO ειδικά είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στις ανά τον κόσμο δημοπρασίες και συναλλαγές για αυτοκίνητα αυτού του είδους.

Πέρα όμως από τις Ferrari υπάρχουν και άλλα μοντέλα, που παρόλο που βρίσκονται σε άλλα επίπεδα σε σχέση με τα ιταλικά υπερ-αυτοκίνητα αλλάζουν και αυτά ιδιοκτήτη με υψηλότατες τιμές πώλησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πιο ακριβό πλέον Made in USA αυτοκίνητο όλων των εποχών, η Duesenberg SSJ. Η οποία σε πρόσφατη δημοπρασία πωλήθηκε έναντι 22 εκατομμυρίων δολαρίων, αφήνοντας πλέον στη δεύτερη θέση τη Shelby Cobra που είχε δημοπρατηθεί το 2016 έναντι 13,75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα μοντέλα της Duesenberg ήταν τα αγαπημένα της υψηλής κοινωνίας των ΗΠΑ και όχι μόνο τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 που η εταιρεία μεσουρανούσε. Χαρακτηριστικό αισθητικό στοιχείο κάποιων από αυτά η διαμόρφωση του πίσω μέρος τους που θύμιζε καρίνα σκάφους.

Η συγκεκριμένη SSJ των 22 εκατομμυρίων δολαρίων -τα αρχικά SSJ σημαίνουν που έχει πολύ πιο μικρό μεταξόνιο σε σχέση με το στάνταρ μοντέλο J- είναι η πιο σπάνια από όλες τις Duesenberg. Κατασκευάστηκε μόλις 2 φορές και ο κινητήρας της, ένας V8 σε σειρά με 6.900 κυβικά, απέδιδε με τη βοήθεια μηχανικού υπερσυμπιεστή (compressor) 400 ίππους. Τιμή απλά εξωπραγματική για την εποχή -μιλάμε για τα μέσα της δεκαετίας του ΄30- που της εξασφάλιζε και τον τίτλο του πιο γρήγορου αυτοκινήτου στον κόσμο για εκείνη τη χρονική περίοδο.

Την πρώτη Duesenberg SSJ, που είναι και αυτή που πωλήθηκε, την αγόρασε το 1935 ο διάσημος ηθοποιός και φανατικός οπαδός της μάρκας Gary Cooper (στη συνέχεια αποκτήθηκε από τον σπόρτσμαν Briggs Cunningham). Ο οποίος για έξι μήνες την οδηγούσε για λόγους προβολής της μάρκας και στη συνέχεια την απέκτησε έναντι μόλις 5.000 δολαρίων. Την άλλη, ένα χρόνο αργότερα, το 1936, την κυκλοφόρησε ένας άλλος αστέρας του Hollywood, o Clark Cable, για επίσης 6 μήνες, ενώ οι φήμες θέλουν τους δύο σούπερ σταρ της εποχής να κάνουν κόντρες μεταξύ τους στους λόφους του Hollywood. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που η τιμή της SSJ εκτοξεύθηκε τώρα στα ύψη, ενώ έτσι για την ιστορία ο Cable δεν την αγόρασε μετά την παρέλευση του εξαμήνου -και αυτός θα την πλήρωνε 5.000 δολάρια- και έτσι πουλήθηκε στο διευθυντή μουσικής της MGM Georgie Stoll.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss