Harry Dean Stanton: Έσβησε στα 91 του, η πιο cool φιγούρα του κινηματογράφου

Έφυγε απο την ζωή, αθόρυβα, όπως ακριβώς ήταν και ο ίδιος, σε ηλικία 91 ετών, ένας απο τούς πιο πιστούς εργάτες, σε αυτό που λέμε Έβδομη Τέχνη και προσωπικά αγαπημένος Harry Dean Stanton.

Με την συμβουλή, του συγκάτικου για δυο χρόνια και μετέπειτα στενού φίλου του Jack Nicholson:Ασε τα ρούχα να κάνουν την υποκριτική και απλά παίξε τον εαυτό σου“, ο Stanton ξεκινάει την 60χρονη καριέρα του, όπου συνεργάστηκε με σκηνοθέτες-θρύλους.

Απο το 1954 ως και τις μέρες μας! (οι δυο τέλευταίες του ταινίες Lucky και Frank and Ava θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2017), ο ακούραστος Stanton πάτησε τα πλατό περισσότερων από 200 ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, άλλες φορές ως “πρώτο όνομα”, όπως στο cult πλέον Repo Man, Cool Hand Luke του Στιούαρτ Ρόζενμπεργκ και φυσικά το Παρίσι – Τέξας, σε έναν ρόλο που έγραψε ειδικά για αυτόν ο Sam Shepard καθώς και στο πρόσφατο τηλεοπτικό Twin Peaks και άλλες φορές σε μικρούς και μεγαλύτερους ρόλους, σε σπουδαίες, όμως, ταινίες, όπως τον Νονό 2 του Coppola, ως το Alien του Ridley Scott και τον Τελευταίο Πειρασμό του Scorsese και απο το Πράσινο Μίλι αλλά και το Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας, μέχρι στον χαρακτηριστικό ρόλο του Brain, στην ταινία Απόδραση απο την Νεα Υόρκη.

Αγαπημένος ηθοποιός, φυσικά και του Lynch, καθώς έπαιξε στίς ταινίες Ατίθαση Καρδιά, Straight Story, Twin Peaks: Fire Walk With Me, Inland Empire, αλλά και στην επιστροφή του Twin Peaks φέτος.

Ο Harry Dean Stanton γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1923 στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Ο πατέρας του ήταν κουρέας ενώ παράλληλα ασχολούταν και με την παραγωγή καπνού και η μητέρα του ήταν μαγείρισσα. Οι δυο τους χώρισαν όταν ο γιος τους ήταν σε μικρή ηλικία και σύντομα ξαναπαντρεύτηκαν. Ο Στάντον είχε άλλα τρία αδέρφια.
Κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό ως μάγειρας στο Landing Ship Tank στην μάχη στην Οκινάουα. Από νωρίς ανακάλυψε την αγάπη του για την μουσική αλλά ταλαντευόταν ανάμεσα σε καριέρα μουσικού και συγγραφέα. Σπούδασε στο Πανσατόνι την τέχνη του ραδιοφώνου και της δημοσιογραφίας. Έλεγε «αν μπορώ να τραγουδήσω καλά, μπορώ να κάνω τα πάντα στο χώρο του θεάματος» και έτσι στράφηκε στην υποκριτική.

Ο Stanton πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ατζέντης του Τζον Κέλι.

Δείτε τον  σε μια υπέροχη σκηνή απο την ταινία Παρίσι, Τέξας του Wim Wenders:

 

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss