Η διατροφική αξία της βρώμης

Είμαι σίγουρη πως όλο και κάπου θα έχεις ακούσει για εκείνο το τρόφιμο που λέγεται βρώμη… Όπως είμαι σίγουρη ότι ίσως και να την αποφεύγεις ή να την έχεις πάρει με πολύ κακό μάτι.

Δες παρακάτω τα πολλαπλά οφέλη της βρώμης, την μοναδική διατροφική της αξία, και κάποιες προτάσεις γευμάτων που θα σε κάνουν να την δεις αλλιώς!

Τι είναι η βρώμη και ποια η διατροφική της αξία;

Πρόκειται για ένα σιτηρό ολικής αλέσεως, το οποίο δεν περιέχει γλουτένη, κάτι που το κάνει κατάλληλο ακόμα και για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στην γλουτένη. Ωστόσο επειδή περιέχει την πρωτεΐνη αβενίνη με παρόμοια δομή με την γλουτένη, κάποια άτομα με κοιλιοκάκη ίσως  αντιδρούν σε αυτήν!

Οι νιφάδες βρώμης αποτελούν ένα τρόφιμο που συνδυάζει μία πολύ καλή πηγή υδατανθράκων, αλλά και φυτικών ινών. Θεωρείται  επίσης μία πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, επαρκής σε ορισμένα βασικά αμινοξέα. Περιέχει και σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όπως μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β.

Τα αντιοξειδωτικά της βρώμης, η πίεση σου και άλλα!

Η βρώμη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις, τις πολυφαινόλες, συγκεκριμένα τις αβενανθραμίδες. Έχει φανεί ότι αυτές οι ενώσεις συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και λειτουργούν κατά του κνησμού.

Η δύναμη των φυτικών ινών, τα επίπεδα γλυκόζης, το έντερό σου και η χοληστερίνη!

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην βρώμη έχει σίγουρα η βήτα-γλυκάνη, μία διαλυτή φυτική ίνα, που έχει την ιδιότητα να σχηματίζει μία παχύρρευστη γέλη στο έντερό σου.

H βήτα – γλυκάνη:

  • Ρυθμίζει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρων και ινσουλίνης στο αίμα σου
  • Τροφοδοτεί καλά βακτήρια για την υγεία του εντέρου σου
  • Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και της LDL σου

Ένας σύμμαχος στην διαχείριση του βάρους σου!

Η προσθήκη βρώμης, θα κάνει το γεύμα σου πιο χορταστικό. Η β- γλυκάνη που περιέχει, πέρα από τα οφέλη που αναφέρθηκαν πριν, δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας για περισσότερη ώρα και ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό έμμεσα σε βοηθά στην απώλεια του βάρους σου!

Έχεις θέμα με την δυσκοιλιότητα;

Ναι, καλά είδες! Οι διαλυτές φυτικές ίνες της βρώμης μπορούν να σε ανακουφίσουν από την δυσκοιλιότητα και από άλλα ανεπιθύμητα γαστρεντερικά συμπτώματα. Πιθανόν να βοηθήσει επίσης και στην πέψη, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν αυτό είναι κάτι που σε απασχολεί.

Προτάσεις γευμάτων κανείς;

  • Porridge – ζεστή κρέμα βρώμης
  • Overnight oats – κρέμα βρώμης σε βαζάκι, που μπαίνει από το βράδυ στο ψυγείο και καταναλώνεται το πρωί.
  • Pancake βρώμης – οι νιφάδες βρώμης αντικαθιστούν επιτυχώς το αλεύρι σίτου και ως νιφάδες, αλλά και αλεσμένες σε επεξεργαστή τροφίμων, που θα μετατραπούν σε αλεύρι βρώμης.
  • Μπισκότα, μπάρες και energy balls – σε αυτά απλά ανακατεύεις την βρώμη με μέλι, μπαχαρικά, σπόρια, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, καρύδα, και ότι άλλο επιλέξεις!
  • Μπορείς ακόμα να την προσθέσεις στα μπιφτέκια σου, αντί για ψωμί ή στο γιαούρτι σου μαζί με άλλα toppings της επιλογής σου.

ΠΗΓΕΣ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss