Η Εθνική Εορτή της Ουκρανίας

Κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου η Ουκρανία γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της από την Σοβιετική Ένωση. Η επίσημη διακήρυξη έγινε στις 24 Αυγούστου 1991 με απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας (τότε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας). Ακολούθησε το δημοψήφισμα της 1ης Δεκεμβρίου 1991, με το οποίο το 92% των πολιτών της τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας. Επτά ημέρες αργότερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κράβτσουκ συνυπέγραψε την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η σημερινή Ουκρανία έχει έκταση 603.828 τχλμ και 41.167.336 κατοίκους, εκ των οποίων το 17,3% είναι ρωσόφωνοι.Το μπλε και το κίτρινο της σημαίας της αντιπροσωπεύουν τον απέραντο ουρανό της χώρας,τα όμορφα ποτάμια και ρυάκια της, καθώς και τα χρυσά σιτοχώραφά της.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ουκρανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση έχοντας υποστεί εισβολή από την Ρωσία, την βασική συνιστώσα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.Νωρίτερα είχε υποστεί τον πρώτο της εδαφικό ακρωτηριασμό από την κατάληψη της Κριμαίας από την Ρωσία.
Πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, το έδαφος της σημερινής Ουκρανίας ήταν μοιρασμένο μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Αυστρο-Ουγγαρίας. Μετά την κατάρρευση και των δύο αυτών αυτοκρατοριών, οι Ουκρανοί άρχισαν να αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους. Από το 1917 έως το 1920, υπήρχαν πολλά ξεχωριστά ουκρανικά κράτη, αλλά κανένα από αυτά δεν επέζησε για πολύ.
Μέχρι το 1921, το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας είχε ενσωματωθεί στη Σοβιετική Ένωση ως Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss