Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την τέλεια καταιγίδα – Οι ανεπαρκείς γραφειοκράτες και τα ζοφερά σενάρια

Το μπαράζ δυσοίωνων εκτιμήσεων για τις προοπτικές της Ευρωζώνης συνεχίζεται αλλά φαίνεται πως το αφτί των Ευρωπαίων δεν ιδρώνει.

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και το συνεπακόλουθο τσουνάμι ανατιμήσεων σε συνδυασμό με τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, οδηγούν σε στραγγαλισμό οικονομίες και πολίτες, ωστόσο οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών παραμένουν εν υπνώσει, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και ικανοτήτων.
Εδώ και περίπου ένα χρόνο απλώς παρακολουθούν την Ευρώπη να βυθίζεται σε μία κρίση που, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, ίσως αποδειχθεί πιο καταστροφική σε σχέση με την κρίση χρέους του 2009. Και όχι μόνο δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά εξακολουθούν να στρουθοκαμηλίζουν, μη λαμβάνοντας τις γενναίες αποφάσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Επώδυνη ύφεση
Αίσθηση έχει προκαλέσει η εκτίμηση του Bloomberg Economics ότι αντίκτυπος για την Ευρώπη από τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι πολύ μεγαλύτερος και σοβαρότερος σε σχέση με εκείνον της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Bloomberg Economics η ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% φέτος, με την ύφεση να ξεκινά το δ’ τρίμηνο.

Στην περίπτωση όμως, που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση και οι επιδεινωθούν οι συνθήκες της κατανομή των προμηθειών καυσίμων, η πτώση του ΑΕΠ θα μπορούσε να φθάσει το 5%, όσο ήταν η συρρίκνωση το 2009. Ακόμα και να μην φτάσει σε αυτό το επίπεδο η ύφεση, η οικονομία της ευρωζώνης δύναται να βρεθεί αντιμέτωπη το 2023 με την τρίτη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα μεταξύ των χωρών που θα πληγούν περισσότερο είναι η Γερμανία. «Η Ευρώπη οδεύει ξεκάθαρα προς μια αρκετά βαθιά ύφεση», δήλωσε ο Maurice Obstfeld, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο οποίος τώρα είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσιγκτον.
Προειδοποίηση από ΠΟΕ και ΟΟΣΑ
Την ίδια στιγμή η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προέβλεψε «παγκόσμια ύφεση» ενώ ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «πολυάριθμες κρίσεις». Μιλώντας στην έναρξη του ετήσιου φόρουμ του ΠΟΕ στη Γενεύη, η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός ανέμενε προηγουμένως μια «ανάκαμψη μετά την πανδημία». «Αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που μοιάζει με ύφεση που πλησιάζει», δήλωσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «παγκόσμια ύφεση».
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επεσήμανες ότι οι «κεντρικές τράπεζες δεν …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss