Η Φίνος Φιλμ και το ελληνικό σινεμά εκτός συνόρων – Cineramen

Βαθμολόγησε το άρθρο

[Total: 0 Average: 0]

Η Φίνος Φιλμ είναι ίσως η μοναδική κινηματογραφική εταιρεία που κατάφερε να “φτιάξει” ταινίες που έχουν γίνει αντικείμενο λατρείας από πολλές γενιές Ελλήνων. Η αθωότητα και φυσικά η καθαρότητα τους είναι τα όπλα τους με τα οποία νίκησαν το χρόνο και δικαίωσαν απόλυτα τον Φιλοποίμην Φίνο. Ήταν ίσως ο μοναδικός παραγωγός που αντιμετώπισε τον κινηματογράφο ως τέχνη και όχι ως βιομηχανία. Ως κορυφαίος στο είδος του είχε και τους επικριτές του, γιατί έτσι γίνεται πάντα. Αλλά εκείνος απαντούσε σε αυτούς:”…στο τέλος μιλάει το πανί.

Για το Φίνο έχουν γραφτεί πολλά, εκείνο όμως που ίσως κάποιοι το έχουν ξεχάσει (και κυρίως οι επικριτές του) είναι ότι υπήρξε ο πρώτος που έβγαλε το ελληνικό σινεμά εκτός συνόρων. Πολύ πριν έρθουν κάποιοι και φορέσουν φωτοστέφανα σε κάποιους δημιουργούς και τους παρουσιάσουν ως κορυφαίους με διεθνή καριέρα!!!
Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στα 1950 η Φίνος Φιλμ παρουσιάζει την “Τελευταία Αποστολή””, μια ταινία αφιερωμένη στον πατέρα του Φίνου που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Το φιλμ έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ των Καννών αποσπώντας θετικές κριτικές. Ανάλογη θα είναι και η πορεία της ταινίας “Νεκρή Πολιτεία” (1951). Το 1957 ο Ντίνος Δημόπουλος γυρίζει για λογαριασμό της Φίνος Φιλμ το “Αμαξάκι”.
Ένα αριστούργημα που αγγίζει όχι μόνο το ελληνικό κοινό αλλά ταξιδεύει και στη Τσεχία, στο 11ο Φεστιβάλ Κάρλο Βιβάρι. Η πρώτη συνεργασία του Φίνου με τον Μιχάλη Κακογιάννη έγινε το 1958 με το “Τελευταίο Ψέμα”. Από πολλούς Ευρωπαίους κριτικούς θα χαρακτηριστεί ως κινηματογραφικό αριστούργημα ενώ η πρωταγωνίστρια Έλλη Λαμπέτη αποσπά εξαιρετικές κριτικές με τους ειδικούς να την παρομοιάζουν με την Γκρέτα Γκάρμπο.
Η ταινία ήταν υποψήφια στα βραβεία BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας και παράλληλα προβλήθηκε στα φεστιβάλ Καννών, Μελβούρνης και Σαν Φρανσίσκο. Μια ιδιαίτερη ταινία της Φίνος Φιλμ ήταν οι “Παράνομοι” του Νίκου Κούνδουρου.Υποψήφια για Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο το 1959, μεταδόθηκε και από το BBC.
Η πρώτη συνεργασία του Φίνου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη θα γίνει το 1958 με την βουκολική ταινία “Αστέρω”. Το φιλμ θα ταξιδέψει στο φεστι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss