Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ: Οι ελβετικοί πάγοι λιώνουν με ρυθμούς-ρεκόρ

Οι ελβετικοί παγετώνες συνεχίζουν να λιώνουν και το 2022 σάρωσαν όλα τα ρεκόρ υπό τη διπλή επίδραση ενός ξηρού χειμώνα και ενός έντονου κύματος θερινής ζέστης. Η κλιματική αλλαγή είναι ορατή για όλους.

Τρία κυβικά χιλιόμετρα πάγου χάθηκαν, δηλαδή το 6% του συνολικού όγκου των ελβετικών παγετώνων.
Μια απώλεια 2% σε ένα χρόνο θεωρούνταν ως τώρα «ακραία», επισημαίνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του δικτύου μετρήσεων της κρυόσφαιρας της Ελβετικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών. Και η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη.

«Δεν είναι δυνατό να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα το λιώσιμο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δρ. Ματίας Χους, αυθεντία στο θέμα και διευθυντής του Ελβετικού Δικτύου Παγετωνολογικών Δεδομένων (Glamos).
Αν μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και προστατεύσουμε το κλίμα, «αυτό θα μπορούσε να σώσει στην καλύτερη περίπτωση περίπου το 1/3 των συνολικών όγκων στην Ελβετία». Χωρίς αυτό οι παγετώνες θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί στην Ελβετία «μέχρι το τέλος του αιώνα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Προαναγγελθείσα τραγωδία

Την άνοιξη, το πάχος του χιονιού στις Άλπεις ουδέποτε ήταν τόσο μικρό και η σκόνη από την άμμο της Σαχάρας ήρθε να λερώσει το χιόνι. Κατά συνέπεια αυτό απορρόφησε περισσότερη ζέστη, έλιωσε πιο γρήγορα και στέρησε τους παγετώνες από το προστατευτικό στρώμα χιονιού τους ήδη από την αρχή του καλοκαιριού.
Ο πάγος υπέστη στη συνέχεια το κύμα της ζέστης χωρίς να έχει τη συνηθισμένη προστατευτική ασπίδα του.
Στο τέλος του καλοκαιριού, μια γλώσσα γης στο σημείο όπου ενώνονται ο παγετώνας του Τσανφλερόν και αυτός του Scex Rouge σε ύψος λίγο μεγαλύτερο των 2.800 μέτρων έκανε την εμφάνισή της και βρέθηκε στον αέρα για πρώτη φορά από τη ρωμαϊκή εποχή.
Και στις αρχές Ιουλίου, η κατάρρευση ενός τεράστιου συμπαγούς κομματιού παγετώνα της Μαρμολάντα, στην πιο ψηλή κορυφή των ιταλικών Άλπεων, στοίχισε τη ζωή σε ένδεκα ανθρώπους και κατέδειξε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την άνοιξη, το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού είναι μία από τις δέκα μείζονες απειλές που οφείλονται στην άνοδο της θερμοκρασίας του κλίματος.
Πρώτα οι μικροί
«Οι ζημιές ήταν καταστροφικές για τους μικρούς παγετώνες», υπογραμμίζουν ο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss