Η κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω των Special Olympics

Οι πρώτοι αγώνες των Special Olympics έλαβαν χώρα τον Ιούλιο του 1968 στο Σικάγο του Ιλινόις και συμμετείχαν περίπου 1000 αθλητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η μετάβαση από το ιατρικό στο δικαιωματικό μοντέλο θεώρησης της αναπηρίας και η οριζόντια επίδραση του στο σχεδιασμό των αντίστοιχων πολιτικών σε διεθνές επίπεδο, οφείλεται κατά μείζονα λόγο στο ποιοτικό άλμα που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Στα μέσα της δεκαετίας του 60, όταν τα βαθιά ριζωμένα αρνητικά στερεότυπα για την αναπηρία επηρέαζαν ακόμη και τις πιο προηγμένες κοινωνίες, έγινε η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια διεθνούς εμβέλειας για την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Πρόκειται για το παγκόσμιο κίνημα των Special Olympics, με όραμα την κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία και την ισότιμη συμμετοχή τους μέσω του αθλητισμού, το οποίο ιδρύθηκε το 1968 από την Eunice Kennedy Shriver, αδελφή του προέδρου των ΗΠΑ John Kennedy, εμπνεόμενη από τη μεγαλύτερη αδελφή τους με νοητική αναπηρία Rose Marie Kennedy.

Οι πρώτοι αγώνες των Special Olympics έλαβαν χώρα τον Ιούλιο του 1968 στο Σικάγο του Ιλινόις και συμμετείχαν περίπου 1000 αθλητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ πολύ σύντομα απέκτησαν διεθνή ακτινοβολία. Στις μέρες μας, οι παγκόσμιοι αγώνες Special Olympics θεωρούνται το κορυφαίο διεθνές αθλητικό γεγονός για τους αθλητές με νοητική αναπηρία και διεξάγονται ανά δύο χρόνια, εναλλασσόμενοι σε θερινούς και χειμερινούς. Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων του 2013 στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διάσκεψη Κορυφής για τους Special Olympics με θέμα “Τερματισμός του κύκλου της φτώχειας και του αποκλεισμού των ατόμων με νοητικές αναπηρίες”.
Τα Special Olympics συνιστούν έναν διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό κοινωνικής ένταξης, ο οποίος μέσω αθλητικών προγραμμάτων, στοχεύει στην ολιστική ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία, στην εξάλειψη των σύνθετων διακρίσεων που βιώνουν και στην καθολική συμπερίληψη τους στην κοινότητα. Η ενασχόληση των ατόμων με νοητική αναπηρία με τον αθλητισμό συμβάλλει ουσιαστικά στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωή …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss