Τεχνολογία

Η Microsoft εξαγοράζει το GitHub σύμφωνα με το Bloomberg

Αναμένοντας την επισημοποίηση της εξαγοράς η οποία όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η κίνηση αυτή θεωρείται άκρως σημαντική στο άνοιγμα της Microsoft προς την κοινότητα ελεύθερου λογισμικού, ειδικά από τη στιγμή που ανέλαβε CEO ο Satya Nadella πριν 4 χρόνια.

Το GitHub είναι ίσως το δημοφιλέστερο αποθετήριο (repository) μεταξύ των προγραμματιστών και των εταιρειών, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενούν των κώδικα των εφαρμογών τους αλλά και ολόκληρα project στην υπηρεσία, υποστηρίζοντας όλες τις εντολές του git και βοηθώντας σημαντικά στην οργάνωση και τη συνεργασία μιας ομάδας. Μέσω του GitHub, η συνεργασία μιας ομάδας πάνω σε ένα Project γίνεται πολύ εύκολη αφού κάθε συμμετέχων μπορεί να αναφέρει σφάλματα, να εισάγει αιτήματα για νέα χαρακτηριστικά, να δημιουργήσει ένα wiki και πολλά άλλα.

Η Microsoft αποτελεί την εταιρεία με τις περισσότερες προσθήκες σε projects ελεύθερου λογισμικού που φιλοξενούνται στο GitHub ενώ την υπηρεσία χρησιμοποιούν οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου μεταξύ των οποίων η Apple, η Amazon και η Google. Μάλιστα η Microsoft πρόσφατα “ανέβασε” στο GitHub τον πηγαίο κώδικα του αρχικο File Manager των Windows, ο οποίος είναι διαθέσιμος για κατέβασμα από όλους.

Για το ποσό της εξαγοράς δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση όμως η αποτίμηση του GitHub πίσω στο 2015 έφτανε τα 2 δισ. δολάρια. Ανάμεσα στις κινήσεις της Microsoft που αφορούν την open source κοινότητα και επί εποχής Nadella, περιλαμβάνεται η μετατροπή σε ελεύθερο λογισμικό των PowerShell, Visual Studio Code και της JavaScript Engine του Edge browser, ενώ η εταιρεία συνεργάστηκε με την Canonical προκειμένου να φέρει το Ubuntu μέσα στα Windows 10. Ακόμα πριν 2 χρόνια, η Microsoft δημιούργησε αίσθηση με την εξαγορά του Xamarin, της πλατφόρμας ανάπτυξης Mobile εγγενών εφαρμογών με κοινή χρήση κώδικα, ενώ έφερε τον SQL Server στο Linux.

Η δημοφιλία του Visual Studio Code μεταξύ των προγραμματιστών, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια ενώ η ίδια εταιρεία χρησιμοποιεί την open source έκδοση του Git Control System για την ανάπτυξη των Windows. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η εξαγορά, θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη ενσωμάτωση του GitHub με τα εργαλεία και τις υπηρεσίες προγραμματισμού που προσφέρει η Microsoft.

Bloomberg
TheVerge

Source
insomnia
Loading...

Related Articles