Η Nasa «rίχνει» διαστημόπλοιο σε αστεροειδή για να του αλλάξει την τροχιά – Δείτε LIVE εικόνα

Σε λίγη ώρα, ένας πύραυλος της NASA θα συγκρουστεί σκοπίμως με έναν αστεροειδή, σε ένα πείραμα που το αποτέλεσμά του δυνητικά θα μπορούσε να γλιτώσει τον πλανήτη από μία μελλοντική, καταστροφική σύγκρουση με μετεωρίτη.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα συντρίψει έναν πύραυλο, σε έναν αστεροειδή για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η αποστολή Dart της NASA θέλει να δει πόσο δύσκολο θα ήταν να σταματήσει ένα μεγάλο διαστημικό βράχο από το να πλήξει τη Γη.
Το πλανητικό «σόου» πραγματοποιείται περίπου 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, σε έναν στόχο που ονομάζεται «Δίμορφος». Η ΝΑSA διευκρινίζει οτι επί του παρόντος ο αστεροειδής δε βρίσκεται σε τροχιά να χτυπήσει τη Γη, ούτε υπάρχει κίνδυνος μετά τη συντριβή να φθάσει κατά λάθος προς την κατεύθυνση μας.

Η πρόσκρουση είναι προγραμματισμένη για τα ξημερώματα της Τρίτης (02.14 ώρα Ελλάδος), με τα τηλεσκόπια, ανάμεσά τους το νέο υπερδιαστημικό παρατηρητήριο James Webb, να παρακολουθούν από μακριά την ιστορική στιγμή.

Δείτε LIVE εικόνα

Όλοι έχουμε δει μέχρι σήμερα πώς θα το έκανε το Χόλιγουντ, με γενναίους αστροναύτες και πυρηνικά όπλα να ρίχνονται στη μάχη. Αλλά πώς θα μπορούσε να προστατευθεί η Γη στην πραγματικότητα από έναν δολοφόνο αστεροειδή; Η Nasa και όλοι εμείς θα το μάθουμε σύντομα. Η κεντρική ιδέα είναι απλώς να συντρίψει ένα διαστημόπλοιο σε έναν αστεροειδή.

Η σκέψη είναι ότι θα χρειαστεί να αλλάξει μόνο την ταχύτητα του βράχου κατά ένα μικρό ποσό για να αλλάξει η πορεία του, ώστε να χάσει τη Γη, με την προϋπόθεση για αρχή ότι γίνεται πολύ νωρίτερα. Η αποστολή Double Asteroid Redirection Test (Dart) θα ελέγξει αυτή τη θεωρία με μια σχεδόν μετωπική σύγκρουση στο διαμέτρου 160 μέτρων «Δίμορφο» με ταχύτητα πάνω από 20.000 χιλιόμετρα/ώρα.
Αυτό σημαίνει θα πρέπει να αλλάξει την τροχιά του γύρω από έναν πολύ μεγαλύτερο αστεροειδή, που ονομάζεται «Δίδυμος» κατά λίγα μόνο λεπτά κάθε μέρα. Η Nasa υπόσχεται μερικές θεαματικές εικόνες από τον ανιχνευτή 570 κιλών-Dart καθώς προχωρά για το πιλοτικό «χτύπημα».
«Το Dart είναι η πρώτη δοκιμαστική αποστολή πλανητικής άμυνας που δείχνει ένα διαστημόπλοιο να πέφτει σε έναν αστεροειδή για να μετακινήσει τη θέση αυτού του αστεροειδούς ελαφρά στο διάστημα», εξήγησε η δρ. Νάνσι Τσάμποτ από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το οποίο ηγείται της αποστολής για τη NASA.
«Αυτό είναι το είδος της πράξης, αν χρειαζόταν, που θα κάναμε χρόνια νωρίτερα για να δώσουμε στον αστεροειδή μια μικρή ώθηση και ν …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss