Η Νίκη Σερέτη έκανε ψυχοθεραπεία για το χρώμα της

Την γνωρίσαμε οι περισσότεροι μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Εκείνες κι εγώ». Ήταν το κορίτσι που φρόντιζε του «κύριου Ζάχους» στο σπίτι. Η τηλεοπτική Δεβόρα μπορεί να μην παρέμεινε στα τηλεοπτικά πράγματα από τότε, διαγράφει όμως την δική της πορεία στο θέατρο.

Η Νίκη Σερέτη γεννήθηκε στο Κονγκό από μητέρα Κονγκολέζα και πατέρα Έλληνα. Οι γονείς της ταξίδεψαν για την Ελλάδα και την γενέτειρα του πατέρα της, τη Μυτιλήνη όταν εκείνη και ο δίδυμος αδερφός της, ήταν ακόμη μωρά. Κορίτσι ακόμη, έπρεπε να αναμετρηθεί με την φτώχεια, το γεγονός πως ο πατέρας της (η μητέρα της δεν έμεινε μαζί τους και δεν έχουν επαφές πια) αδυνατούσε να τους μεγαλώσει και την ανάδοχη οικογένεια που ανέλαβε εκείνη και τον αδερφό της στο νησί.

Και μέσα σε όλα αυτά, έπρεπε να έρθει αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό. Για χρόνια, τόσο στην παιδική ηλικία, όσο και αργότερα, η ηθοποιός πάλευε με τον ρατσισμό και τον φόβο που προκαλούσε το χρώμα της επιδερμίδας της. «Πια δεν με ενοχλεί τόσο πολύ, τα έχω ψιλοβρει με τον εαυτό μου. Αυτό ήταν ένα θέμα που είχα από μικρή ηλικία. Είναι ένα θέμα που, το ανοίκειο, το ξένο, το διαφορετικό θα τον κάνει τον άλλο να σκαλώνει, να το φοβάται, να μην το γνωρίζει, να μην θέλει καν να το πλησιάζει» σημειώνει σήμερα.

Η ψυχοθεραπεία και η αποδοχή

Η Νίκη Σερέτη εξηγεί πως χρειάστηκε να κάνει ψυχοθεραπεία, καθώς κάποια περίοδο εμφάνισε και κρίσεις πανικού, απότοκο όχι μόνο της εμφάνισής της, αλλά και του γεγονότος πως ήταν από χαρακτήρα, ένα «κλειστό παιδί». Η ηθοποιός περιγράφει πως για χρόνια προσπαθούσε να κρύψει την εμφάνισή της, την καταγωγή της και έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι της για να “μοιάζει” με Ελληνίδα.

Έκανα τα πάντα για να με κρύψω […] Ίσιωνα το μαλλί μου, έβαζα μπλε φακούς επαφής, σε έναν μάταιο αγώνα να φανώ και εγώ ότι είμαι Ελληνίδα

«Πριν έκανα τα πάντα για να με κρύψω, ακόμη και εξωτερικά. Παλιά ίσιωνα το μαλλί μου, έβαζα μπλε φακούς επαφής, σε έναν μάταιο αγώνα να φανώ και εγώ ότι είμαι Ελληνίδα» σχολιάζει σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί στις 10». Μια αγωνιώδης προσπάθεια που όπως όλα δείχνουν ανήκει στο παρελθόν.

Τα άσχημα παιδικά χρόνια

Η ηθοποιός βίωσε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Δεν γνώρισε την μητέρα της, ενώ και ο πατέρας της αδυνατούσε να μεγαλώσει εκείνη και τον αδερφό της.. «Μεγάλωσα σε ανάδοχη οικογένεια και νιώθω ευγνώμων γι’ αυτό. Πήραν δυο παιδιά, γιατί ο μπαμπάς μου υπήρχε, τα οποία έπρεπε να μεγαλώσουν μαζί. Δεν χωρίσαμε με τον αδερφό μου» αναφέρει για μια εποχή που όπως εξηγεί δεν την αναπολεί όπως οι περισσότεροι τα παιδικά χρόνια.

Μεγάλωσα σε ανάδοχη οικογένεια και νιώθω ευγνώμων γι’ αυτό.

Ο βιολογικός πατέρας της δεν έφυγε από τη ζωή της, παρά το γεγονός πως μεγάλωσε με ανάδοχη οικογένεια. Αντίθετα, η ίδια αναφέρει πως δεν έχει αναζητήσει ποτέ τις ρίζες της, από την πλευρά της μητέρα της. Η επίσκεψη άλλωστε στην αφρικανική χώρα δεν είναι απλή υπόθεση. «Δεν τις έχω αναζητήσει, γιατί εκεί έχουν ακόμη εμφύλιο. Δεν ξέρω και αν έχει νόημα πια να το κάνω, με έναν άνθρωπο που μου είναι άγνωστος»

Η πρώτη μαύρη ηθοποιός στην Ελλάδα

Πριν από λίγο καιρό, ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει σε δημοσιογράφο που έθεσε το θέμα της διαφορετικότητας και της εξωτερικής εμφάνισης. Ο τελευταίος ρώτησε συνάδελφό της με αφορμή το ανέβασμα παράστασης για την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» το εξής: «στην παράσταση και στο ελληνικό θέατρο γενικότερα συμμετέχουν μαζί σου και έγχρωμοι ηθοποιοί όπως και πέρυσι. Πιστεύεις το κοινό μπορεί να τους αντιμετωπίζει απλά ως ηθοποιούς ή ψάχνει να βρει ακόμα συμβολισμούς, που έχουν σχέση με τη διαφορετικότητά τους;»

Η Νίκη Σερέτη σχολίασε μεταξύ άλλων ως απάντηση στον δημοσιογράφο: «Και πόσο κρίμα που σε αυτή τη ζωή ήρθα μιγάδα και όχι μαύρη! Είμαι σίγουρη ότι φοράμε τον ίδιο δείκτη αντηλιακού το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά πάντα θα είμαι κάπου στο ενδιάμεσο. Μαύρη για τους Λευκούς και Λευκή για τους Μαύρους. Δεν πειράζει, αυτό είναι και το βραβείο μου! Η ελευθερία μου!» σχολιάζει και καταλήγει: «Μέσα από μια πορεία γεμάτη από πτώσεις, νίκες και πίστη σε αυτά που αγαπάω, κατάφερα να είμαι η πρώτη μαύρη ηθοποιός στην Ελλάδα».

Σε άλλη συνέντευξή της, η Νίκη Σερέτη, έδειχνε να βγάζει μια πικρία για τον στερεοτυπικό τρόπο με τον οποίο δίνονται οι ρόλοι στην Ελλάδα και πόσο άρρηκτα συνδέονται με την εμφάνιση. «Είσαι μιγάς; Θα κάνεις την εξωτική γκόμενα, την πόρνη, την υπηρέτρια» σχολίαζε σε δήλώσή της για το Πρωινό του ΑΝΤ1.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss