Η πανάρχαια απειλή που θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία

Η επόμενη πανδημία μπορεί να προέλθει από τους παγετώνες που λιώνουν, δείχνουν νέα δεδομένα

Η ανάλυση μίας λίμνης της Αρκτικής υποδηλώνει ότι ιοί και βακτήρια εγκλωβισμένα στον πάγο θα μπορούσαν να «ξυπνήσουν« ξανά και να μολύνουν την άγρια ζωή. Η επόμενη πανδημία μπορεί να προέλθει όχι από νυχτερίδες ή πουλιά, αλλά από ύλη που θα έρθει στην επιφάνεια από το λιώσιμο των πάγων, σύμφωνα με νέα δεδομένα.
Η γενετική ανάλυση του εδάφους και των ιζημάτων της λίμνης από τη λίμνη Hazen, τη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην Αρκτική στον κόσμο, υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος διάχυσης του ιού, όπου ένας ιός μολύνει έναν νέο ξενιστή για πρώτη φορά, μπορεί να είναι υψηλότερος κοντά στο λιώσιμο των παγετώνων.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, γίνεται πιο πιθανό οι ιοί και τα βακτήρια που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε παγετώνες και μόνιμο παγετό να «ξαναξυπνήσουν» και να μολύνουν την τοπική άγρια ζωή, ιδιαίτερα καθώς η εμβέλειά τους μετατοπίζεται επίσης πιο κοντά στους πόλους.
Για παράδειγμα, το 2016 ένα ξέσπασμα επιδημίας άνθρακα στη βόρεια Σιβηρία που σκότωσε ένα παιδί και μόλυνε τουλάχιστον άλλα επτά άτομα αποδόθηκε σε ένα κύμα καύσωνα που έλιωσε τον μόνιμο πάγο και έφερε στην επιφάνεια ένα μολυσμένο κουφάρι ταράνδου. Πριν από αυτό, το τελευταίο ξέσπασμα στην περιοχή ήταν το 1941.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τον κίνδυνο που ενέχουν οι παγωμένοι ιοί, η Stéphane Aris-Brosou και οι συνάδελφοί της στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα στον Καναδά συνέλεξαν δείγματα εδάφους και ιζημάτων από τη λίμνη Hazen, κοντά στο σημείο όπου έρεαν μικρές, μεσαίες και μεγάλες ποσότητες λιωμένου νερού από τοπικούς παγετώνες.

Στη συνέχεια, ανέλυσαν την αλληλουχία RNA και DNA σε αυτά τα δείγματα για να αναγνωρίσουν «υπογραφές» που ταιριάζουν στενά με εκείνες των γνωστών ιών, καθώς και πιθανών ζωικών, φυτικών ή μυκητιακών ξενιστών και «έτρεξαν» έναν αλγόριθμο που αξιολόγησε την πιθανότητα αυτοί οι ιοί να μολύνουν άσχετες ομάδες οργανισμών.
Ιοί ηλικίας 15.000 ετών απειλούν την ανθρωπότητα
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss